Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισόβια σε διακινητές ανθρώπων στην Ινδία – Ακρωτηρίασαν δύο εργάτες

Ισόβια σε διακινητές ανθρώπων στην Ινδία – Ακρωτηρίασαν δύο εργάτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δικαιοσύνη, Ινδία ή Μπάρατ,

Σε ισόβια καταδικάστηκαν οκτώ διακινητές ανθρώπων στην Ινδία, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον βασανισμό και τον ακρωτηριασμό των χεριών δύο εργατών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ντιπέντρα Νατ Πατρά, κατά τη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε πως οι διακινητές έκοψαν τα χέρια των δύο εργατών, του Νιλαμπάρ Ντανγκνταμάτζι και του Νταγιαλού Νάιλ, στο κρατίδιο Οντίσα την 15η Δεκεμβρίου 2013.

Οι δύο εργάτες ήταν ανάμεσα στους 12 ανθρώπους που πήραν δάνεια από τον ιδιοκτήτη ενός πρακτορείου εύρεσης εργασίας, τον Παρβές Ντούνι, και συμφώνησαν να δουλέψουν για να τα αποπληρώσουν, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποίησαν πως τους είχε παγιδέψει.

Όταν ανακάλυψαν, πως δεν τους είχαν μεταφέρει στο κρατίδιο Άντρα Πραντές της ΝΑ Ινδίας όπως τους είχαν πει, αλλά στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ, στην κεντρική Ινδία, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να το σκάσουν. Αλλά τους έπιασαν και τους κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για ώρες, πριν τους κόψουν τα χέρια.

Η υπόθεση, όταν αποκαλύφθηκε και προβλήθηκε από τα ΜΜΕ της Ινδίας, προκάλεσε σάλο και κατακραυγή σε όλη τη χώρα.

Στην Ινδία εκτιμάται πως ζουν περισσότεροι άνθρωποι σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Ο Ντανγκνταμάτζι πέθανε την 21η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Καθώς η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα, το 2014 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας επενέβη και ζήτησε από την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου Οντίσα να επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία και να βοηθήσει τα δύο θύματα, η ιστορία των οποίων είναι αντιπροσωπευτική πολλών ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί λόγω χρεών στην Ινδία.

Ο όρος «σύγχρονη σκλαβιά» χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράφονται διάφορες μορφές διακίνησης ανθρώπων, δουλείας λόγω χρεών, εξαναγκαστικών γάμων και άλλων μορφών εκμετάλλευσης. Σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς εκτιμάται πως ζουν 46 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο Ντανγκνταμάτζι ήταν 32 ετών όταν συμφώνησε να πάρει ένα δάνειο που ανερχόταν σε 14.000 ρουπίες (περίπου 200 ευρώ) από τον Ντούνι και να δουλέψει για να το αποπληρώσει σε μια πλινθοποιία το 2013.

Αντ’ αυτού όμως οι διακινητές τον μετέφεραν σε έναν ορυζώνα, τον κρατούσαν παρά τη θέλησή του σε ένα σπίτι και απαίτησαν να τους δώσει πίσω τα χρήματα που είχαν πάρει και οι 12 εργάτες για να τον αφήσουν να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο Νταγιαλού, που ήταν τότε 17 ετών, είπε πως τους ρώτησαν αν προτιμούσαν να τους κόψουν τα χέρια ή τα πόδια αν δεν συμφωνούσαν στους νέους όρους εργασίας που τους επέβαλαν.

Σύμφωνα με τον Πατρά, εννέα άνθρωποι κατηγορήθηκαν για την υπόθεση και οι οκτώ βρίσκονται στη φυλακή.

Ένας ένατος φυγόδικος κατηγορούμενος παρέμενε ασύλληπτος κατά τη διάρκεια της δίκης, που άρχισε τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο φέτος. Όμως πρόσφατα συνελήφθη και θα προσαχθεί σε δίκη.

Οι ινδικές αρχές έχουν απελευθερώσει περίπου 282.000 εργάτες που ήταν παγιδευμένοι σε κάποιας μορφής δουλεία ή καταναγκαστική εργασία σε 18 κρατίδια από το 1978 μέχρι σήμερα, κατά επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μετατραπεί σε δούλους εξαιτίας χρεών στην Ινδία είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σχετικά άρθρα