Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σοκαρισμένος ο πλανήτης από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη (βίντεο)

Σοκαρισμένος ο πλανήτης από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Βίντεο, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισλαμιστές, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Σοκαρισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Δευτέρας στην Άγκυρα και τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ από τον Τούρκο ισλαμιστή αστυνομικό Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει σήμερα Τρίτη στη Μόσχα για συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία και βέβαια τα γεγονότα της Άγκυρας.

Τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί των δυο χωρών.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία.

Οι Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αποκλειστεί η πιθανότητα προβοκάτσιας με στόχο την υπονόμευση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, καθώς και της συνεργασίας τους στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως ο πρέσβης υπέκυψε στα τραύματα του.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

H ίδια πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

O πρέσβης Καρλόφ εκφωνούσε ομιλία σε έκθεση στην οποία χορηγός ήταν η ρωσική πρεσβεία, όταν ένας άνδρας που φορούσε κοστούμι και γραβάτα φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» (O Θεός είναι μεγάλος) και έριξε τουλάχιστον οκτώ πυροβολισμούς, σύμφωνα με φωτογράφο του AP που βρισκόταν στο κοινό.

«Μην ξεχνάτε το Χαλέπι, μην ξεχνάτε τη Συρία» φώναξε ακόμα ο ένοπλος.

Στον Γκιουλέν ρίχνει (ξανά) την ευθύνη η Άγκυρα

“Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις» ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία ανήκε στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν”, δήλωσε ανώτερο στέλεχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως στο στάδιο αυτό η έρευνα επικεντρώνεται στις σχέσεις του δράστη με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Σύμβουλος του ιδρυτή της οργάνωσης Χιζμέτ του Γκιουλέν καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη και χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του τούρκου αξιωματούχου «γελοίο» και προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα είναι ανεπαρκή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της δολοφονίας είχε υπηρετήσει για δυόμισι χρόνια σε μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ερντογάν: Προβοκάτσια η δολοφονία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταδίκασε την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη κάνοντας λόγο, όπως αναμενόταν άλλωστε, για «προβοκάτσια» με στόχο, όπως τόνισε, να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε πως στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Πούτιν: Πρέπει να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ρώσους διπλωμάτες και προανήγγειλε την αποστολή ανακριτών στην Άγκυρα ώστε να διακριβωθεί «ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου».

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν πολλά πιθανά κίνητρα για τη δολοφονία: κάποιος Τούρκος πολίτης θα μπορούσε να έχει εξοργιστεί από την πρόσφατη ήττα των ανταρτών στο Χαλέπι, ή κάποια τζιχαντιστική ομάδα θα μπορούσε να ζητά εκδίκηση για τις ρωσικές ενέργειες κατά τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία.

Αν η επίθεση ήταν μια οργισμένη «απάντηση» στην εμπλοκή της Μόσχας στο Χαλέπι, τότε θα πρόκειται για μια βίαιη εκτροπή των πρόσφατων αντιρωσικών διαδηλώσεων σε διπλωματικά κτίρια παγκοσμίως.

Επίσης, ρίχνοντας την ευθύνη, για μια ακόμα φορά στον Γκιουλέν, ο Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει σε ακόμα πιο βίαιη καταστολή των γκιουλενιστών, ασχέτως αν ο δράστης, δεν είχε καμία σχέση με τους γκιουλενιστές, αλλά ήταν πιστός στο καθεστώς Ερντογάν και φανατικός ισλαμιστής.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ο Αλτιντάς, σε νεαρή ηλικία, να ποζάρει με άλλους υποστηρικτές του AKP του Ερντογάν.

Όπως και να έχει, η επίθεση έρχεται σε μια κακή περίοδο, καθώς Μόσχα και Άγκυρα μόλις πρόσφατα αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

Ωστόσο, η επίθεση, όπως τονίζουν οι αναλυτές, δεν αναμένεται να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών, αν και σίγουρα θα προκαλέσει εντάσεις.

Γκιουλέν: Καμία διασύνδεση με τον Αλτιντάς

«Ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εντοπίσει όποιον βοήθησε τον ένοπλο δράστη της επίθεσης.

Η γραπτή ανακοίνωση του Γκιουλέν δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο μετά τη δήλωση ενός συμβούλου του ισλαμιστή ιεροκήρυκα ο οποίος διέψευσε ισχυρισμούς τούρκου αξιωματούχου ασφαλείας ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές ενδείξεις» ότι ο δράστης συνδέεται με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν.

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτή την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο Γκιουλέν.

«Τούρκοι και διεθνείς ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει την επιδείνωση στην κατάσταση ασφαλείας και στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξαιτίας της τοποθέτησης εκατοντάδων αστυνομικών σε άσχετα με το αντικείμενο τους πόστα, καθώς και ως συνέπεια της απόλυσης ή φυλάκισης αρκετών άλλων μετά το 2014», τόνισε ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας.

Κλείνει τις πρεσβείες το Ιράν

Λόγω των εξελίξεων, το Ιράν έκλεισε όλα τα προξενεία του στη Τουρκία , ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι υπηρεσίες των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα και την Ερζερούμ θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη.

“Προτρέπουμε όλους τους Ιρανούς να αποφύγουν να προσέλθουν στις τοποθεσίες αυτές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα