Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άσαντ κατά Δύσης: Θέλουν εκεχειρία στο Χαλέπι για να σώσουν τους τρομοκράτες

Άσαντ κατά Δύσης: Θέλουν εκεχειρία στο Χαλέπι για να σώσουν τους τρομοκράτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Η Μεγάλη Επική Μάχη για το Χαλέπι, Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία, Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Εναντίον της Δύσης καταφέρθηκε για μία ακόμα φορά ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό δίκτυο Russia Today υποστήριξε ότι η εκεχειρία στο Χαλέπι επιθυμείται από τις δυτικές δυνάμεις για να σωθούν οι τρομοκράτες.

Τη στιγμή που η εκεχειρία καταρρέει στην περιοχή λιγότερο από μία ημέρα από την εφαρμογή της, ο πρόεδρος της Συρίας ερμηνεύει διαφορετικά την προτροπή ξένων δυνάμεων για κατάπαυση του πυρός.

«Η μετάφραση των δηλώσεων είναι: “Σας παρακαλούμε σταματήστε την προέλαση του συριακού στρατού κατά των τρομοκρατών”. Αυτή είναι η ερμηνεία των δηλώσεων, ξεχάστε τα υπόλοιπα. Το παρατραβήξατε με τη συντριβή των τρομοκρατών, αυτό δεν έπρεπε να συμβεί. Θα έπρεπε να πείτε στους Σύρους να το σταματήσουν, πρέπει να κρατήσουμε τους τρομοκράτες και να τους σώσουμε. Αυτά εν συντομία», είπε ο Άσαντ.

Για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία

Ερωτηθείς για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, ο πρόεδρος της χώρας ισχυρίστηκε πως η βοήθεια των χωρών της Δύσης απευθύνεται μόνο στους τρομοκράτες.

«Στην πραγματικότητα, η βοήθεια που όποια χώρα της Δύσης απέστειλε, είναι για τους τρομοκράτες, για να είμαι πολύ σαφής, ευθύς και ξεκάθαρος. Δεν τους ένοιαξε ούτε για μία ανθρώπινη ζωή Σύρου. Έχουμε τόσες πολλές πόλεις στη Συρία που μέχρι τώρα είναι περικυκλωμένες και πολιορκημένες από τους τρομοκράτες. Έχουν αποτρέψει τα πάντα, από την αποστολή νερού, τροφίμων, όλων των βασικών ειδών ανάγκης. Τι έστειλε η ΕΕ; Αν ανησυχούν για την ανθρώπινη ζωή, αν μιλούν για την ανθρωπιστική κρίση, γιατί αν μιλάς για αυτήν δεν κάνεις διακρίσεις. Όλοι οι Σύροι είναι άνθρωποι. Δεν το κάνουν, όμως», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως ο τρόπος αντιμετώπισης των τρομοκρατών από τη διεθνή συμμαχία δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, ενώ υποστήριξε πως οι τρομοκράτες μπορεί να… αλλάξουν τρόπο ζωής και να επανέλθουν στην κανονικότητα.

«Είναι τρομοκράτες επειδή κρατούν αυτόματα όπλα, σκοτώνουν, καταστρέφουν, και αυτό παντού στον κόσμο χαρακτηρίζεται τρομοκρατία. Αλλά την ίδια στιγμή, είναι και άνθρωποι που διέπραξαν τρομοκρατικές πράξεις. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο. Εντάχθηκαν στις τρομοκρατικές οργανώσεις για διαφορετικούς λόγους, είτε από φόβο, είτε για τα χρήματα, είτε για την ιδεολογία. Έτσι, αν τους επαναφέρεις στην κανονική ζωή, να είναι φυσιολογικοί πολίτες… αυτή είναι η δουλειά της κυβέρνησης. Δεν είναι αρκετό να πεις “θα πολεμήσουμε τους τρομοκράτες”», είπε ο Σύρος πρόεδρος.

Μάλιστα, συνέκρινε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με βιντεοπαιχνίδι, τονίζοντας: «Μπορείς να καταστρέψεις τον εχθρό σου στο βιντεοπαιχνίδι, αλλά αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες εχθρούς, έτσι δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με τον αμερικανικό τρόπο, μόνο να σκοτώνεις. Αυτός δεν είναι ο στόχος μας. Είναι η τελευταία μας επιλογή. Αν μπορείς να αλλάξεις, είναι μία καλή εναλλακτική και πέτυχε. Πέτυχε γιατί πολλοί από αυτούς τους τρομοκράτες, όταν τους αλλάζεις θέση, κάποιοι από αυτούς ζουν κανονικές ζωές και κάποιοι από αυτούς εντάσσονται στον συριακό στρατό, μάχονται μαζί με τον συριακό στρατό ενάντια σε άλλους τρομοκράτες. Αυτή είναι επιτυχία σύμφωνα με τη δική μας οπτική».

Η εκκένωση του Χαλεπίου είχε προγραμματιστεί για το ξημέρωμα, αλλά έσπασαν την εκεχειρία οι τζιχαντιστές με αποτέλεσμα τα λεωφορεία που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να απομακρύνουν τους ένοπλους και τους αμάχους να επιστρέψουν στα αμαξοστάσια.

Σχετικά άρθρα