Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Πάολο Τζεντιλόνι,

Η νέα ιταλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε το βράδυ της Τρίτης ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Υπέρ ψήφισαν 368 βουλευτές, ενώ κατά εκφράσθηκαν 105.

Στην ψηφοφορία και στην συζήτηση που προηγήθηκε δεν πήραν μέρος, όμως, οι εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, της Λέγκας του Βορρά και η ομάδα βουλευτών που ανήκαν στις παρατάξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι.

Αύριο το απόγευμα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική γερουσία. Θεωρείται πολύ πιθανό η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει να είναι οριακή, καθώς δεκαοκτώ γερουσιαστές οι οποίοι ανήκαν στις παρατάξεις των Μόντι και Μπερλουσκόνι και σε αυτή την περίπτωση δεν αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Αιτία της απόφασής τους είναι ότι κανένα μέλος της ομάδας “Αla-Scelta Civica”, (Ala-Επιλογή Πολιτών), δεν ορίστηκε υπουργός, στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Τζεντιλόνι: «Όχι» σε ανοχή προς υπερβολική λιτότητα, «ναι» σε κοινές ευθύνες στο προσφυγικό

Νωρίτερα ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την προγραμματική του ομιλία στην βουλή, επιβεβαίωσε ότι οι κύριες προτεραιότητές του είναι η οικονομία και η Ευρώπη. «Τα προβλήματα του μέρους εκείνου της μέσης αστικής τάξης που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες, θα είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, ότι λύσεις σε επιμέρους προβλήματα αναζητώνται διαμέσου της αγοράς, αλλά δήλωσε, παράλληλα, ότι « η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει, αν χρειασθεί, για να τύχει εγγύησης η σταθερότητα των τραπεζών».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πέμπτης, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «η Ιταλία θα πάρει μέρος στην σημαντική συζήτηση για την ανανέωση του κανονισμού του Δουβλίνου» και δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρακτική βάσει της οποίας η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηρή με την λιτότητα, αλλά να δείχνει υπερβολική ανοχή προς τις χώρες που δεν συμμερίζονται τις ευθύνες του προσφυγικού και του μεταναστευτικού». Στο κύριο αυτό θέμα, δηλαδή, υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και συνέχιση της γραμμής της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι.

Σε ό,τι αφορά την συνολική της διάρκεια, ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται «όσο διαπιστώνεται ότι διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».

Όπως είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνεται και η ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς στην κεντρική Ιταλία. Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι, τέλος, θα στηρίξει τον διάλογο των κομμάτων για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου, θα δραστηριοποιηθεί για να συνεχισθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του τομέα της εργασίας, όπως και η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν την αστική δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα