Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε απελπισία το καθεστώς Ερντογάν: “Είμαστε εγγυήτρια δύναμη όλης της Κύπρου”

Σε απελπισία το καθεστώς Ερντογάν: “Είμαστε εγγυήτρια δύναμη όλης της Κύπρου”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Τουρκία,

Σε παράκρουση το καθεστώς Ερντογάν, που αντιλαμβάνεται ότι δεν του βγαίνουν οι σχεδιασμοί του στην Κύπρο χάρη στη σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού Εξωτερικών μας, του Νίκου Κοτζιά, βγήκαν να πουν αυτοί οι εισβολείς και κατακτητές του βόρειου μέρους του νησιού ότι δήθεν συνεχίζουν να είναι εγγυήτρια δύναμη όλης της Κύπρου.

Ο ισλαμιστής αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, από το βήμα της τουρκικής βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του, δήλωσε ότι η χώρα του, όπως και η Αγγλία, είναι η εγγυήτρια δύναμη ολόκληρης της Κύπρου.

Ο ίδιος τόνισε τα εξής: «Εμείς δεν δίνουμε τίποτα σε κανέναν. Όπως η Αγγλία, έτσι και η Τουρκία δεν είναι η εγγυήτρια δύναμη μονάχα του βόρειου κομματιού της Κύπρου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε η εγγυήτρια δύναμη των Τουρκοκυπρίων. Είμαστε εγγυήτρια δύναμη ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και κατοίκων του. Αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει».

Στα πλαίσια της τοποθέτησης του, ο Τουρκές δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να παρέχει υποστήριξη στους Τουρκοκύπριους από την περίοδο που αυτοί «εκδιώχθηκαν» από την διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Τουρκές αναφέρει ότι από το 2002 μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει παρέχει στα Κατεχόμενα οικονομική βοήθεια ύψους 10 δισεκ. Τ.Λ. Επίσης, η Τουρκία επένδυσε στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην Κύπρο.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίλυση του Κυπριακού εάν δεν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός κατοχής από το νησί και δεν καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων. Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αδιανόητο να έχει εγγυήτριες ξένες δυνάμεις. Πόσο μάλλον όταν η μία από αυτές είναι η ισλαμιστική αντιδυτική και φιλοτζιχαντιστική Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση το Κυπριακό ίσως “λυθεί” και με τρόπο απρόσμενο στο κοντινό μέλλον, όταν η Τουρκία πάψει να υφίσταται με τη σημερινή μορφή της.

Σχετικά άρθρα