Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανησυχεί το ΕΔΕΚ στην Κύπρο από τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό

Ανησυχεί το ΕΔΕΚ στην Κύπρο από τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΕΔΕΚ Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης,

“Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι αυτοί οι οποίοι καθορίζουν την διαδικασία των συνομιλιών είναι ο κ. Ακιντζί καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας και ο κ. Άιντα. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία ο ΠτΔ [Νίκος Αναστασιάδης] συμφώνησε στην επιστροφή στις συνομιλίες και στον ορισμό διάσκεψης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, Πρόεδρος του Κ.Σ. του ΕΔΕΚ (σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου) και συνεχίζει:

“Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, οφείλουμε να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή την διαδικασία:

Διασύνδεση του εδαφικού με απαίτηση πρόσθετων παραχωρήσεων της πλευράς μας όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η περαιτέρω ενίσχυση της αριθμητικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε όργανα διακυβέρνηση και σε πολιτειακούς θεσμούς, η διασύνδεση με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Η σύνθεση της διάσκεψης είναι μεγάλης σημασίας. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία από αυτή. Και την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να εκπροσωπεί ο ΠτΔ και μόνο αυτός.

Στη διεθνή διάσκεψη πρέπει να συμμετέχουν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα πρέπει να συζητηθούν σε αυτή μόνο τα θέματα της διεθνούς πτυχής του κυπριακού. Δηλαδή οι εγγυήσεις, η ασφάλεια και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Επιβάλλεται να γίνει επίκριση της συμπεριφοράς του Προέδρου που δεν προχώρησε στη σύγκληση νέας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθεί και να συναποφασιστεί ο τρόπος διαχείρισης του προβλήματος όπως προέκυψε μετά το Μοντ Πελεράν 2”.

“Χαιρετίζουμε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης”

Σε επόμενη ανακοίνωσή του το ΕΔΕΚ αναφέρει:

Χαιρετίζουμε την σταθερή και επαναβεβαιωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μέσα από τα γεγονότα όπως διαμορφώνονται εκτιμούμε ότι τα όσα ο ΠτΔ συμφώνησε με τον κ. Ακιντζί κατά το ψεσινό δείπνο δε ήταν εν γνώσει της Ελληνικής κυβέρνησης και δεν υπήρξε, από ότι φαίνεται, προηγούμενη ενημέρωση.

Για ακόμα μια φορά διατυπώνουμε την άποψη για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον τρόπο από τον οποίο επιχειρείται να συγκληθεί η διάσκεψη, και ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν είναι σύμφωνος με τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα