Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κολομβία: Η Γερουσία ενέκρινε αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία με τους FARC

Κολομβία: Η Γερουσία ενέκρινε αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία με τους FARC
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην ομόφωνη έγκριση της αναθεωρημένης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των FARC, προχώρησε η Γερουσία στην Κολομβία.

«Με 75 ψήφους υπέρ και καμία κατά η Γερουσία ενέκρινε τη νέα ειρηνευτική συμφωνία. Τώρα μένει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας Χουάν Φερνάντο Κρίστο.

Όπως τόνισε ο Κρίστο, η νέα, αναθεωρημένη συμφωνία, που υπεγράφη στις 24 Νοεμβρίου μεταξύ του προέδρου της χώρας Χοσέ Μανουέλ Σάντος και των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), συζητήθηκε και εγκρίθηκε από τη Γερουσία με τη συμμετοχή θυμάτων και εκπροσώπων της Εκκλησίας, καθώς και οργανώσεων των αυτοχθόνων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Μπογκοτά και οι FARC διεξάγουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας επεξεργαζόμενες μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων σ’ αυτή τη χώρα των Άνδεων.

Η κολομβιανή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία την τελευταία εβδομάδα για να συγκεντρώσει υποστήριξη μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, καθώς είχε θεωρηθεί πως ήταν υπερβολικά ευνοϊκό για τους αντάρτες.

Η απόφαση να επικυρωθεί η αναθεωρημένη συμφωνία από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντί να διεξαχθεί και πάλι δημοψήφισμα, αναμένεται να εξοργίσει την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την απόρριψη της αρχικής συμφωνίας και επιδιώκει βαθύτερες αλλαγές στη νέα εκδοχή της.

Σχετικά άρθρα