Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστρέφει ο Μπλερ: Μπορεί να αποτραπεί το Brexit

Επιστρέφει ο Μπλερ: Μπορεί να αποτραπεί το Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ντόναλντ Τραμπ, Τερέζα Μέι, Τόνι Μπλερ,

Η πορεία προς το Brexit θα μπορούσε να σταματήσει εάν οι Βρετανοί πολίτες αποφασίσουν ότι το κόστος της εξόδου από την ΕΕ είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του οποιουδήποτε οφέλους, δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Statesman ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Η συνέντευξη φαίνεται να σηματοδοτεί τη φημολογούμενη απόπειρα επιστροφής του πρώην ηγέτη της χώρας στο πολιτικό προσκήνιο. Αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν σχεδιάζει να διεκδικήσει πολιτικό ρόλο, καθώς όπως λέει «υπάρχει πολύ μεγάλη εχθρότητα», δηλώνει ότι θέλει να δημιουργήσει «χώρο για μία πολιτική συζήτηση σχετικά με το προς τα πού πάνε οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες και πού βρίσκουν τη θέση του οι προοδευτικές δυνάμεις πιο συγκεκριμένα». Όπως αναφέρει, θέλει να έχει επιρροή στην πολιτική σκηνή από τη θέση του «προοδευτικού κέντρου ή της κεντροαριστεράς».

Ως προς το Brexit, τονίζει ότι δεν προβλέπει πως δεν θα συμβεί, αλλά ότι επισημαίνει πως υπάρχει μία τέτοια πιθανότητα. «Μπορεί να σταματήσει εάν ο βρετανικός λαός αποφασίσει, έχοντας δει τι σημαίνει πως η ανάλυση πόνου-κέρδους, κόστους-οφέλους δεν βγαίνει», σημειώνει ο κ. Μπλερ.

Μία τέτοια ανατροπή, εξηγεί, θα μπορούσε να συμβεί είτε με την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, κάτι που θα σημαίνει αποδοχή ενός μεγάλου αριθμού κανόνων επί της μετανάστευσης, πληρωμών στο κοινοτικό προϋπολογισμό και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Ο κόσμος ίσως πει τότε, για περίμενε, τότε γιατί φεύγουμε;» λέει ο πρώην πρωθυπουργός.

Εναλλακτικά, η άποψη των Βρετανών θα μπορούσε να αλλάξει λόγω του μεγάλου «οικονομικού πόνου» που θα συνεπαγόταν η έξοδος από την ενιαία αγορά. «Το Brexit είναι σαν να συμφωνείς σε μια ανταλλαγή σπιτιού χωρίς να έχεις δει το άλλο σπίτι», σχολιάζει ο Τόνι Μπλερ.

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών αρνείται ότι αποκάλεσε τον νυν ηγέτη του κόμματος «τρελό», λέγοντας ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι άνθρωπος αρχών, αλλά με λανθασμένες απόψεις. Η ηγεσία των Εργατικών, προσθέτει, «έχει αιχμαλωτιστεί από την άκρα αριστερά για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος».

“Πολύ σταθερό και λογικό άτομο η Μέι”

Σε ό,τι αφορά την Τερέζα Μέι, σχολιάζει ότι είναι ένα «πολύ σταθερό, λογικό άτομο» που είναι αντιμέτωπη με μία πολύ δύσκολη δοκιμασία, την καθοδήγηση της χώρας και του κόμματός της στη διαδικασία του Brexit.

Για τη νίκη του Τραμπ

Ερωτηθείς για την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, λέει ότι ελπίζει στην προεδρία να εμφανιστεί ο Τραμπ που κλείνει συμφωνίες και όχι ο δογματικός ιδεολόγος. Σχολιάζει δε ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να συζητήσουν επαρκώς την απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ. «Νομίζω ότι μπορεί κανείς κάλλιστα να κάνει το διαχωρισμό μεταξύ ισλαμιστών και μουσουλμάνων», σημειώνει ο 63χρονος Τόνι Μπλερ. «Αν δείτε την Αμερική και πώς νιώθουν, αυτό που αισθάνονται είναι ότι η φιλελεύθερη αριστερά είναι απρόθυμη να συζητήσει για αυτά τα πράγματα», προσθέτει ο κ. Μπλερ.

Σχετικά άρθρα