Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Θα διαρκέσει εβδομάδες ίσως και μήνες η περικύκλωση της Ράκα”

“Θα διαρκέσει εβδομάδες ίσως και μήνες η περικύκλωση της Ράκα”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Η Οργή του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μάχη για τη Ράκα - Η πολιορκία της Ράκα, Ράκα, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η επιχείριση Οργή του Ευφράτη, που διεξάγουν οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με στόχο την “απομόνωση” (περικύκλωση-αποκλεισμός) της ντε φάκτο πρωτεύουσας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), πόλης Ράκα στη Συρία, αναμένεται να κρατήσει για εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζον Ντόριαν, εκπρόσωπο του Διεθνούς Συνασπισμού, “αναμένουμε ότι η επιχειρησιακή φάση της απομόνωσης να διαρκέσει εβδομάδες, ίσως και μήνες”.

Στις 6 Νοεμβρίου 2016 οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ISIS) ανακοίνωσαν την έναρξη της επιχείρισης Οργή του Ευφράτη που έχει στόχο τη Ράκα.

Η πρώτη φάση της επιχείρισης προβλέπει την περικύκλωση της Ράκα, που είναι η σφηκοφωλιά των τζιχαντιστών κι αφού τους “κλείσουν” μέσα στην πόλη και τους θέσουν σε στενή πολιορκία, ύστερα να ξεκινήσει η επίθεση για την απελευθέρωση.

Η Ράκα τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις 13 Ιανουαρίου 2014.

Αρχικά καταλήφθηκε από το Μέτωπο Αλ Νούσρα (το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και ένοπλες ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) τον Μάρτιο του 2013.

Όταν το Ισλαμικό Κράτος διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα έδιωξε την Αλ Νούσρα από τη Ράκα και την όρισε προπύργιο και αργότερα πρωτεύουσα του “χαλιφάτου” του.

Η Ράκα είχε σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό, ο οποίος στην πλειονότητά του εγκατέλειψε την πόλη ενώ οι εκκλησίες καταστράφηκαν ή μετατράπηκαν σε κτίρια που τα χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές.

Σχετικά άρθρα