Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στον έλεγχο φιλορώσων και πάλι το Σλοβιάντσκ

Στον έλεγχο φιλορώσων και πάλι το Σλοβιάντσκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Ντονέτσκ, Ουκρανία, Σεργκέι Λαβρόφ, Σλοβιάντσκ,

Ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει το Σλοβιάντσκ στην ανατολική Ουκρανία προσπαθώντας να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους φιλορώσους ενόπλους.

Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν δύο εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.

Ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως οι δυνάμεις του Κιέβου πήραν τον έλεγχο του υπό κατάληψη δημαρχείου της Μαριούπολης έπειτα από συγκρούσεις με τους φιλορώσους καταληψίες.

H ένταση είχε φτάσει χθες βράδυ και στο Ντονέτσκ, την ώρα που το Κίεβο απέπεμψε τον κυβερνήτη στην Οδησσό, στη θέση του οποίου ορίστηκε ο βουλευτής Ιγκόρ Παλούτσια.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, απορρίπτει τις προσπάθειες φιλορώσων να οργανώσουν ένα «σκηνοθετημένο και ψευδές» δημοψήφισμα – όπως το αποκαλεί – στην ανατολική Ουκρανία στις 11 Μαΐου και συγκεκριμένα στο Ντόνεσκ και το Λουγκάνσκ. Χαρακτήρισε μάλιστα μια τέτοια ενέργεια παράνομη, η οποία όπως είπε θα προκαλέσει περαιτέρω διχασμό στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κέρι ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, εάν η Ρωσία κάνει οποιαδήποτε ενέργεια ώστε να παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας στις 25 Μαΐου.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι εάν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προτού ολοκληρωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να λάβει μέρος σε νέες συνομιλίες για ειρήνευση στην Ουκρανία εάν σε αυτές δεν συμμετέχουν και οι Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών.

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος νέων διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία της Γενεύης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας τον Απρίλιο έχει παραμείνει κενό γράμμα.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έγιναν μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο αναμένεται να στηρίξει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Ο κ. Λαβρόφ, ωστόσο, αποκάλεσε τη διεξαγωγή εκλογών «ασυνήθιστη», τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις κατά μέρους του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Σχετικά άρθρα