Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Νετανιάχου θέλει ένα “καθαρό” Ισραήλ μόνο με Εβραίους πολίτες

Ο Νετανιάχου θέλει ένα “καθαρό” Ισραήλ μόνο με Εβραίους πολίτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να θεσπίσει έναν νόμο για να καθοριστεί το Ισραήλ ως «ένα έθνος αποτελούμενο αποκλειστικά και μόνο από Εβραίους», πράγμα που σημαίνει στην ουσία ότι αφαιρεί την ισραηλινή υπηκοότητα από 1,6 εκ. Παλαιστίνιους Ισραηλινούς πολίτες, που εκπροσωπούν το 20,7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

«Θα προωθήσω ένα βασικό νόμο με τον οποίο θα καθορίζεται το Ισραήλ ως έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ, αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος αυτού από τους Παλαιστινίους στις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, επανέλαβε τις προθέσεις του την Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Τα πολιτικά δικαιώματα των μειονοτήτων δεν κινδυνεύουν [από την αναθεώρηση του νόμου]. Είναι εξασφαλισμένα», ισχυρίσθηκε ο Νετανιάχου προσθέτοντας πως η κίνηση αυτή «είναι επιβεβλημένη σε μια χρονική συγκυρία που η νομιμότητα του Ισραήλ βρίσκεται υπό συνεχή και διαρκώς αυξανόμενη απειλή, τόσο από το εξωτερικό, όσο κι από το εσωτερικό της χώρας».

Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που αντιτάσσονται στα σχέδια του πρωθυπουργού, όπως η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι.

«Δεν πιστεύω πως θα έπρεπε να ψηφίσουμε ένα νόμο που θα δίνει ανωτερότητα σε κάποιους, καθώς κάτι τέτοιο απειλεί τις δημοκρατικές αξίες της χώρας μας», είπε η υπουργός που διαφωνεί με τον προτεινόμενο νόμο, παρόλο που και η ίδια θα επιθυμούσε «να καθορίζεται το Ισραήλ ως η πατρίδα των Εβραίων πολιτών».

«Προτίθεμαι όμως να υποστηρίξω ένα νόμο όπου η υποστήριξη της εβραϊκότητας και της δημοκρατίας θα έχουν την ίδια αξία και το ίδιο βάρος. Δεν επιθυμώ έναν νόμο που θα είναι περισσότερο εβραϊκός παρά δημοκρατικός, αλλά ούτε κι έναν που θα είναι περισσότερο δημοκρατικός και λιγότερο προς όφελος του εβραϊκού πληθυσμού», καταλήγει η Λίβνι.

Σχετικά άρθρα