Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκίνησε η μάχη των μαχών στις ΗΠΑ: Χίλαρι και Τραμπ για την Προεδρία

Ξεκίνησε η μάχη των μαχών στις ΗΠΑ: Χίλαρι και Τραμπ για την Προεδρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μπάρακ Ομπάμα, Ντόναλντ Τραμπ, Χίλαρι Κλίντον,

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου Προέδρου, με τη διαδικασία των εκλογών να ανοίγει από επτά ψηφοφόρους στη μικρή πόλη Dixville Notch της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Κάτι περισσότερο από 218 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, σε μία προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από σκληρά χτυπήματα κάτω από τη μέση και ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters, η Χίλαρι Κλίντον έχει περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Η τύχη του Ντόναλτ Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων. Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων θα υπάρχει γύρω στις 5 το πρωί της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος δεν εκλέγονται απευθείας από το λαό, αλλά από το λεγόμενο «Εκλεκτορικό Κολλέγιο». Αναλόγως του μεγέθους της, σε κάθε πολιτεία αναλογεί ένας αριθμός εκλεκτόρων, οι οποίοι αναδεικνύονται από το αποτέλεσμα της κάλπης. Το «Κολλέγιο» αποτελείται από 538 εκλέκτορες και κάθε υποψήφιος για την προεδρία στοχεύει στον αριθμό 270, κάτι που θα του εξασφάλιζε την πλειοψηφία, έστω και για μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοπαλίας, εάν δηλαδή η Χίλαρι και ο Τραμπ πάρουν από 269 εκλεκτορικές έδρες, το αποτέλεσμα θα κληθεί να διαμορφώσει η Βουλή των Αντιπροσώπων, με νέα εσωτερική ψηφοφορία.

Σε ποιες πολιτείες είναι φαβορί Χίλαρι και ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ως φαβορί στο Τέξας, την Ιντιάνα, το Τενεσί, το Μιζούρι, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Λουιζιάνα και το Κεντάκι. Αντίστοιχα, ως κρίσιμες για την νίκη της Χίλαρι Κλίντον θεωρούνται πολιτείες όπως αυτή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, το Ιλινόις και η Καλιφόρνια. Στις φετινές εκλογές αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι περιφέρειες, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο και η Βιρτζίνια, πολιτείες στις οποίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει επικρατήσει κανένας από τους δύο επίδοξους προέδρους.

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό των Washington Post/ABC News και του CBS News, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίζεται να προηγείται έναντι του αντιπάλου της και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας 47%, με τον εκκεντρικό επιχειρηματία να αγγίζει το 43%.

Σε ότι αφορά την τελική δημοσκόπηση του CBS New η Χίλαρι προηγείται με 45%στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 41% του αντιπάλου της.

Προβάδισμα και στη δημοσκοπική έρευνα του Fox News παρουσιάζει η υποψήφια των Δημοκρατικών με το ποσοστό υποστήριξης φθάνει το 48%, έναντι 44% του κ. Τραμπ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενηδημοσκόπηση του αντίστοιχου δικτύου στην η Χίλαρι προηγείτο με 2%.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έχει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση του Bloomberg Politics-Selzer & Co που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 41%.

Οι πρώτοι 7 ψηφοφόροι έβγαλαν… Κλίντον

Αν αυτό το αποτέλεσμα των… επτά ψηφοφόρων έκρινε τις εκλογές, τότε η Χίλαρι Κλίντον θα έβγαινε πρόεδρος, καθώς οι επτά ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Ορη, στο ακρώτατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Στις 00.00, ο Κλέι Σμιθ έριξε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη. Ακολούθησαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες αυτή της κοινότητας που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά, ακολουθώντας μία παράδοση που κρατά από το 1960 και έχει δώσει στο Ντίξβιλ Νοτς τον τίτλο «First in the Nation» (πρώτο στη χώρα).

Λίγα λεπτά μετά, και λαμβάνοντας υπ΄όψιν την έβδομη, επιστολή, ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σχετικά άρθρα