Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι αποφασισμένοι να χτυπηθούν άγρια με τους Τούρκους εάν επιτεθούν στη Μανμπίτζ

Οι Κούρδοι αποφασισμένοι να χτυπηθούν άγρια με τους Τούρκους εάν επιτεθούν στη Μανμπίτζ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Μπαμπ, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Η Οργή του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μανμπίτζ, Μάχη για τη Ράκα - Η πολιορκία της Ράκα, Ράκα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της Ασπίδας του Ευφράτη, όπως ονομάζεται η τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία, είναι η κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και στη συνέχεια να επιτεθούν στη γειτονική της πόλη Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται υπό κουρδικό έλεγχο.

“Κάθε προσπάθεια από την Τουρκία να επιτεθεί στη Μανμπίτζ οπωσδήποτε θα εμποδίσει την απελευθέρωση της Ράκα και δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί. Προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα ενάντια στη Μανμπίτζ. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Διεθνούς Συνασπισμού και η σοβαρότητά του θα φανεί αναγκάζοντας τους Τούρκους να αποσυρθούν από την περιοχή”, δήλωσε εκπρόσωπος των υπό κουρδικό διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι Κούρδοι επίσης καλωσόρισαν κάθε προέλαση του συριακού στρατού από τα νότια προς την Αλ Μπαμπ και εξέφρασαν την ελπίδα να απελευθερωθεί η Ράκα, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ακόμα και με πιθανή συνεργασία με τον συριακό στρατό.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου τα ξημερώματα οι Κούρδοι ξεκίνησαν την επιχείριση Οργή του Ευφράτη, δηλαδή την εκστρατεία που επιδιώκει να περικυκλώσει, να απομονώσει και να θέσει σε πολιορκία την πόλη Ράκα, που οι τζιχαντιστές έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσά τους. Σε δεύτερη φάση θα επιχειρηθεί η απελευθέρωση της πόλης.

Την Κυριακή οι κουρδικές δυνάμεις προέλασαν 11 χιλιόμετρα προς τη Ράκα με σοβαρές απώλειες. 30.000 άνδρες και γυναίκες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων συμμετέχουν στην “Οργή του Ευφράτη” με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία όμως έσπευσε για μια ακόμη φορά, τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, να δηλώσει ότι μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Μπαμπ θα στραφεί ενάντια στις δυνάμεις των SDF στη Μανμπίτζ.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι η τουρκική κυβέρνηση κάνει “πλάτες” στο Ισλαμικό Κράτος προσπαθώντας να εμποδίσει την απελευθέρωση της Ράκα.

north_syria_map

Σχετικά άρθρα