Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήλον της έριδος η Αλ Μπαμπ στη Συρία – Ο Ερντογάν από βόρεια και οι Κούρδοι από δυτικά

Μήλον της έριδος η Αλ Μπαμπ στη Συρία – Ο Ερντογάν από βόρεια και οι Κούρδοι από δυτικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Μπαμπ, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Το τελευταίο 24ωρο ο τουρκικός στρατός και οι τουρκόφιλοι μισθοφόροι που πραγματοποιούν την επιχείριση Ασπίδα του Ευφράτη, στη βορειοδυτική Συρία, ισχυρίζονται ότι πήραν επτά χωριά από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στην ύπαιθρο βόρεια της πόλης Αλ Μπαμπ [βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού – βορειοδυτική Συρία].

Οι μισθοφόροι παραστρατιωτικοί και τζιχαντιστές των Τούρκων, που παριστάνουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Ταλ Αΐσα, Τζουμπαΐν, Αλ Μπουρτζ, Μπουλάικα, Ταλ Τζουρτζί, Ας Σουχού και Μαζίτζι Αμερίγια.

Στις πρόσφατες συγκρούσεις ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε ένας τουρκόφιλος και τραυματίστηκαν οχτώ, ενώ από την πλευρά του ISIS έχασαν τις ζωές τους 24 τζιχαντιστές.

Στην προέλασή τους οι φιλότουρκοι υποστηρίχτηκαν και από τον Διεθνή Συνασπισμό που εξαπέλυσε την Κυριακή επτά αεροπορικά χτυπήματα για να τους βοηθήσει.

Οι τουρκόφιλοι μισθοφόροι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και ο τουρκικός στρατός έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους 1.370 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Συρία, δυτικά του Ευφράτη, και 179 χωριά. Τα εδάφη αυτά, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, τα πήραν από το Ισλαμικό Κράτος μέσα σε 75 ημέρες.

Πλέον οι φιλότουρκοι και ο τουρκικός στρατός βρίσκονται 13 χιλιόμετρα βόρεια της Αλ Μπαμπ, της τελευταίας σημαντικής πόλης στην επαρχία Χαλέπι που κρατά ακόμα το Ισλαμικό Κράτος.

Η Αλ Μπαμπ σε αυτό τον πόλεμο όπως εξελίσσεται αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Εάν την πάρει ο Ερντογάν τότε “απειλεί” ευθέως το Χαλέπι και μπαίνει σφήνα στους κουρδικούς σχεδιασμούς για δημιουργία ενιαίας επικράτειας στη βόρεια Συρία.

Εάν την πάρουν οι Κούρδοι του YPG, ενώνουν τα εδάφη που ελέγχουν στη βόρεια Συρία και κλείνουν τον δρόμο στον Ερντογάν για βαθύτερη διείσδυση στη χώρα. Οι Κούρδοι βρίσκονται 15 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Μπαμπ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την πόλη σκέφτεται να απελευθερώσει και ο στρατός της Συρίας, που βρίσκεται στα 11 χιλιόμετρα νότια της Αλ Μπαμπ.

north_syria_map Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη των Κούρδων. Με πράσινο η Αλ Κάιντα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA). Με κυανό οι Τούρκοι και οι τουρκόφιλοι μισθοφόροι τους. Με κόκκινο η κυβέρνηση και με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος.

Σχετικά άρθρα