Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βυθίζει στον εμφύλιο την Τουρκία ο Ερντογάν: Και νέες συλλήψεις Κούρδων του HDP

Βυθίζει στον εμφύλιο την Τουρκία ο Ερντογάν: Και νέες συλλήψεις Κούρδων του HDP
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία,

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 9 ακόμη αξιωματούχους του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος.

Μεταξύ των 9 στελεχών περιλαμβάνονται οι επαρχιακοί και περιφερειακοί επικεφαλής του HDP της επαρχίας των Αδάνων.

Σε επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με εντολές προσαγωγής 15 στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του προέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και άλλων 4 βουλευτών. Τρεις από τους υπόλοιπους προσαχθέντες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τις συλλήψεις αυτές εντάθηκαν περισσότερο, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Παρασκευή τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι στηρίζουν το ΡΚΚ ενώ ταυτόχρονα απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της Ένωσης σχετικά με τις συλλήψεις βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος.

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στο PKK. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα από αυτούς για το τι είναι νόμιμο και τι όχι», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ζωντανού τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία την περασμένη εβδομάδα για τις φυλακίσεις και τις απολύσεις των εκλεγμένων βουλευτών της Τουρκίας, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η καταστολή των μέσων ενημέρωσης είναι επίσης πολύ ανησυχητική.

Την «βαθιά του ανησυχία» εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος μέσω του εκπροσώπου του για τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων Κούρδων κοινοβουλευτικών.

Από την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την «απερίφραστη αποδοκιμασία για τις διώξεις και το πογκρόμ συλλήψεων εναντίον εκλεγμένων βουλευτών του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών».

Παράλληλα, το τουρκικό το δικαστήριο αποφάσισε το Σάββατο την προφυλάκιση των 9 δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα.

Σχετικά άρθρα