Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ώρα Μηδέν στην Τουρκία: Συλλήψεις Κούρδων βουλευτών – Παγκόσμια κατακραυγή

Ώρα Μηδέν στην Τουρκία: Συλλήψεις Κούρδων βουλευτών – Παγκόσμια κατακραυγή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για HDP Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Τουρκία, Φιγέν Γιουσεκντάγκ,

Σωρεία αντιδράσεων εντός και εκτός Τουρκίας προκαλούν οι συλλήψεις των δύο συμπροέδρων και τουλάχιστον άλλων εννέα βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι τουρκικές αρχές τους χαρακτηρίζουν «πρόσωπα τα οποία ενθαρρύνουν την τρομοκρατία».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η Φιγέν Γιουκσεκντάγ κατηγορούνται ότι διασπείρουν την προπαγάνδα των Κούρδων ενόπλων του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), που βρίσκονται σε μαχητική αντιπαράθεση με το τουρκικό κράτος από το 1984.

Ώρες μετά τη σύλληψη του κ. Ντεμιρτάς στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

Το PKK πολεμά για την απόσχιση ή έστω την αυτονόμηση των Κούρδων, που αποτελούν εθνική πλειοψηφία σε πολλές περιοχές του νοτιοανατολικού τμήματος της τουρκικής επικράτειας.

Η Τουρκία παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τα μέσα Ιουλίου, όταν και απετράπη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Το διάταγμα της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντιγάν και στην κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να παρακάμπτουν την Εθνοσυνέλευση νομοθετώντας με εκτελεστικά διατάγματα και να προχωρούν σε αναστολή διατάξεων που αφορούν ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

«Δεν προσήλθαν για ανάκριση»

Η τουρκική κυβέρνηση σημειώνει ότι οι συλληφθέντες δεν συμμορφώθηκαν με κλήσεις για ανάκριση σχετικά με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για δύο βουλευτές του αριστερού – κεντροαριστερού HDP που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Φιλοκουρδικά μέσα έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα με εντολή του τουρκικού κράτους, ενώ προ ημερών είχε συλληφθεί και η δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι ελπίδες για ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία είχαν καταρρεύσει, όταν, το καλοκαίρι του 2015, το PKK έσπασε την εκεχειρία με την Τουρκία, λόγω της έντονα εχθρικής στάσης της Άγκυρας προς το αδελφό κόμμα της οργάνωσης, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο κυριαρχεί στην κουρδοκρατούμενη βόρεια Συρία.

Ο κ. Ντεμιρτάς έχει κερδίσει εκτίμηση στο εξωτερικό με την πολιτικά φιλελεύθερη φρασεολογία του, ωστόσο επικριτές του σημειώνουν ότι δεν κατάφερε να αποσυνδέσει όσο έπρεπε το HDP από το PKK.

«Η κυβέρνηση δρα σαν ναζί»

Το φιλοκουρδικό κόμμα, πάντως, κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, ότι έχουν ως στόχο να το θέσουν εκτός κοινοβουλίου και να κυριαρχήσουν απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό.

Βουλευτής του κόμματος που βρίσκεται στο εξωτερικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δρα «σαν τους ναζί».

«Αυτή η καταστολή δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το γράμμα του νόμου, τις νόμιμες διαδικασίες, με οποιαδήποτε συνταγματική τάξη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερτουγκρούλ Κουρκτσού. «Πρόκειται για πειρατεία ενάντια στους βουλευτές του HDP», κατέληξε.

Γιλντιρίμ: Ενθαρρύνουν την τρομοκρατία

Ανάμειξη με την τρομοκρατία χρέωσε εξάλλου στους συλληφθέντες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τον κ. Γιλντιρίμ, δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να πάψουν να είναι βουλευτές μόνο με νέες εκλογές, αλλά «αυτοί οι αξιωματούχοι που αναμειγνύονται και ενθαρρύνουν την τρομοκρατία πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη».

Εξαιρετικά ανήσυχη η Ε.Ε.

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» μετά τις συλλήψεις, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Με ανάρτησή της στο Twitter η κ. Μογκερίνι προανήγγειλε επίσης τη σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης

Τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βερολίνο κάλεσε για εξηγήσεις το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η σύλληψη των βουλευτών συνιστά «δραστική κλιμάκωση» της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα