Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φέρχοφσταντ: Εξωφρενικό ο Ερντογάν να αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης

Φέρχοφσταντ: Εξωφρενικό ο Ερντογάν να αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκι Φερχόφστατ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Εξωφρενική χαρακτήρισε ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι επικίνδυνο, και να μην πω εξωφρενικό, να θέτεις υπό αμφισβήτηση μια συνθήκη που συνομολογήθηκε πριν 100 χρόνια», είπε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στη Λευκωσία.

Ο κ. Φέρχοφσταντ εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση λύσης και για επανένωση της Κύπρου και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που ο κ. Ερντογάν διεκδικεί «το ένα ελληνικό νησί μετά το άλλο και άρχισε να αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης».

Πολλαπλές κρίσεις στην ΕΕ

Εξάλλου, ο κ. Φέρχοφσταντ εξήρε την καλή πρόοδο της Κύπρου για έξοδο από την οικονομική κρίση, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει και για ολόκληρην την ΕΕ, η οποία μαστίζεται από «πολλαπλές κρίσεις», όπως την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που διατηρούνται οκτώ χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Ζήτησε την υιοθέτηση κοινής στάσης για αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, τη θέσπιση μηχανισμού καταμερισμού των προσφύγων, αλλά και την κοινή εξωτερική πολιτική, σε μια στιγμή που παρατηρείται «η επιστροφή στο μέλλον» με την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, καθώς στη Συρία παρατηρείται ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων (Proxy war).

Σχετικά άρθρα