Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ετοιμάζει επίθεση με τανκς στη Συρία – Στόχος Κούρδοι ή ISIS

Ο Ερντογάν ετοιμάζει επίθεση με τανκς στη Συρία – Στόχος Κούρδοι ή ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Μπαμπ, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαρέα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ (Τουρκμένοι), Τελ Ριφάτ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Σε απάντηση στην ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα στη βορειοδυτική Συρία, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ένας συμμαχικός δημοκρατικός αντάρτικος στρατός Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων, βομβάρδισαν την ελεγχόμενη από τους φιλότουρκους παραστρατιωτικούς πόλη Μαρέα.

Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν τη Μαρέα την Κυριακή επί πολλές ώρες, ενώ την ίδια ώρα το κουρδικό μηχανικό άνοιγε χαρακώματα και κατασκεύαζε αμυντικές θέσεις κατά μήκος των ορίων της επικράτειας του κουρδικού Καντονιού της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.

Το βράδυ της Κυριακής η αραβική συνιστώσα των SDF, η Λίγουα Αλ Σαμάλ Αλ Ντεμοκρατί, κατέλαβε το χωριό Ταλ Μαλίντ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέλαβαν και ένα τεθωρακισμένο όχημα των τουρκόφιλων μισθοφόρων παραστρατιωτικών, που το εγκατέλειψαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Κουρδικές ομάδες αναγνώρισης αναφέρουν -το βράδυ της Κυριακής- ότι δεκάδες τουρκικά τανκς ξεκίνησαν να κινούνται από την ελεγχόμενη από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους περιοχή της Μαρέα πιθανώς προς την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος πόλη Αλ Μπαμπ.

Οι κουρδικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο τρία τουρκικά τανκς έχουν μείνει μέσα στη Μαρέα.

Τουρκόφιλοι μισθοφόροι δήλωσαν το βράδυ της Κυριακής ότι πρώτα θα πάρουν την Τελ Ριφάτ από τους Κούρδους και ύστερα θα επιτεθούν στην Αλ Μπαμπ.

Σε τελευταίες δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε ότι θέλει να καταλάβει την Αλ Μπαμπ.

Η Αλ Μπαμπ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Το όνομά της σημαίνει “πύλη”, γιατί είναι η πύλη του Χαλεπιού. Από την Αλ Μπαμπ ο Ερντογάν μπορεί να επιτεθεί στο Χαλέπι και παράλληλα αποκόβει τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία από το να ενωθούν σε ενιαία επικράτεια.

Παράλληλα όμως δημιουργούνται και άλλα ζητήματα. Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αφήσουν το Χαλέπι στον Ερντογάν, ούτε να πάρει την Αλ Μπαμπ θέλουν.

Ίσως ο Ερντογάν βιάζεται για να προλάβει πριν φτάσει ο ρωσικός στόλος, που κατεβαίνει από τη βόρεια θάλασσα, στην ανατολική Μεσόγειο στις ακτές της Συρίας.

Ακολουθεί ο πολεμικός χάρτης της περιοχής για να έχετε εικόνα:

map_aleppo

Σχετικά άρθρα