H νηοπομπή του Ρωσικού Στόλου, που κατευθύνεται στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία μετέχει ακόμη και το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», διέρχεται από το Κανάλι της Μάγχης με την Δύση να παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις κινήσεις της Μόσχας.
Τα ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου και του Στόλου της Βαλτικής -με ναυαρχίδα το αεροπλανοφόρο “Ναύαρχος Κουζνέτζοφ” που μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους cruise- κατευθύνονται στη Μεσόγειο με προορισμό τις ακτές της Συρία.
Προσοχή: Ο Πούτιν δεν στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που είναι δίπλα, στέλνει τους στόλους του βορρά.
Πολλά βρετανικά Μέσα κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη ρωσική δύναμη που κινείται στην περιοχή, για πρώτη φορά από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Ιndependent”, η Ρωσία παρατάσσει το σύνολο του Βόρειου Στόλου της κι ένας μέρος αυτού που διατηρεί στη Βαλτική.
Η τόσο μεγάλη κινητοποίηση έχει εκληφθεί από διπλωμάτες και παράγοντες ως επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία.
Μάλιστα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού αναγκάστηκε να κάνει δήλωση στα ΜΜΕ λέγοντας: Η Βρετανία δεν στέκεται αδύναμη. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα ρωσικά πλοία».
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας για τη Συρία, όπου κατευθύνεται ο στόλος, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει κατηγορήσει τον Πούτιν ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της Δύσης για επίλυση του συριακού.
Ήδη, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι συνεχίζει να πλέει προς τη Μεσόγειο ένας σχηματισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων που μπορεί να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις» που διεξάγει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία στη Συρία.
“Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επιχειρεί στα διεθνή ύδατα”, ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ, όμως «αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι αυτός ο σχηματισμός που συνοδεύει ένα αεροπλανοφόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία”.
Για τους Βρετανούς αξιωματούχους, η προσέγγιση στα παράλια της Συρίας «δεν θα είναι απλά μια φιλική επίσκεψη. Θα δούμε ένα κρεσέντο αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, ως μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας”.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο “Tass”, η κίνηση αυτή της Μόσχας αποσκοπεί στην «διασφάλιση της ναυτικής παρουσίας σε σημαντικές περιοχές του ωκεανού», με έμφαση στη «διασφάλιση της ασφάλειας της θαλάσσιας κυκλοφορίας και άλλων ειδών ειδών ναυτικής οικονομικής δραστηριότητας της Ρωσίας, καθώς και στην αντίδραση στα νέα είδη σύγχρονων απειλών, όπως η πειρατεία και η διεθνής τρομοκρατία… Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.