Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τριήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι κήρυξαν Συρία και Ρωσία για να διασωθούν οι άμαχοι

Τριήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι κήρυξαν Συρία και Ρωσία για να διασωθούν οι άμαχοι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Η Μεγάλη Επική Μάχη για το Χαλέπι, Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Ενώ από τις 08.00 το πρωί η κυβέρνηση της Συρίας και η Ρωσία έχουν κηρύξει τριήμερη εκεχειρία στο Χαλέπι, ώστε να μπορέσουν οι εγκλωβισμένοι άμαχοι να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης που κρατάνε οι τρομοκράτες, βομβαρδίστηκε ένας από τους “διαδρόμους” διαφυγής αμάχων από πυρά των τζιχαντιστών.

Μάχες και πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν κοντά σε έναν από τους «ανθρωπιστικούς» διαδρόμους που έχει ορίσει η Μόσχα για την αποχώρηση των αμάχων από το Χαλέπι, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), λίγη ώρα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Φωτογράφος του AFP που βρίσκεται στον τομέα που τελεί υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών επιβεβαίωσε ότι άκουσε πυρά κοντά στο πέρασμα που βρίσκεται στο κέντρο του Χαλεπίου, ενώ το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana επιρρίπτει την ευθύνη για τα πυρά σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

“Θα παρατείνουμε την εκεχειρία όσο χρειαστεί”

Την ετοιμότητά του να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι της Συρίας για όσο χρειαστεί, εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις χθεσινές του συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Ενημέρωσα τους Ευρωπαίους εταίρους για την άποψή μας του τι συμβαίνει εκεί και τι θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, να ξεριζώσουμε την τρομοκρατία στα συριακά εδάφη, για να εμποδίσουμε αυτή την εστία να αναβιώσει στο μέλλον και ασφαλώς για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε οι προσπάθειές μας να οδηγήσουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία» ανέφερε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή.

«Ενημερώσαμε τους συναδέλφους μας για την πρόθεσή μας, την πρόθεση της ρωσικής πλευράς να παρατείνουμε στον δυνατό βαθμό δεδομένης της κατάστασης στο έδαφος, την κατάπαυση των αεροπορικών επιδρομών» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας:

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε έως το χρονικό διάστημα όπου θα αντιμετωπίσουμε δράση από ένοπλες ομάδες στο Χαλέπι».

Κατά τις συνομιλίες η Γερμανία και η Γαλλία άσκησαν πίεση στη Ρωσία να παρατείνει την παύση αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία.

Σε δηλώσεις του, ο Ολάντ είπε σε ό,τι αφορά την εκεχειρία ότι «ένα διάλειμμα μερικών ωρών δεν έχει νόημα».

«Το βασικό σημείο είναι ότι ο πληθυσμός του Χαλεπιού (…) δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει κάτω από συνθήκες που είναι δυσβάσταχτες», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ είπαν ότι άσκησαν κριτική στη Ρωσία για τον ρόλο της στον βομβαρδισμό αμάχων του Χαλεπιού.

«Εδώ μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες, για εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας» τόνισε η Μέρκελ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ολάντ έχει παραδεχτεί ότι εξόπλιζε τους “αντάρτες της Συρίας”, που στη συνέχεια προέκυψαν τζιχαντιστές, η δε Μέρκελ που έχει επιβάλλει την εξοντωτική λιτότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο -με χιλιάδες αυτοκτονίες Ευρωπαίων εξαιτίας της πολιτικής της- κατηγορεί άλλους για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;”. Ποια, η Μέρκελ;

Τριήμερη εκεχειρία και πιθανή παράταση

Σε ισχύ τέθηκε το πρωί της Πέμπτης, στις 08.00 (τοπική και ώρα Ελλάδος), η «ανθρωπιστική» εκεχειρία που κηρύχθηκε από τη Μόσχα για να επιτραπεί σε αμάχους και ενόπλους να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι.

Οι δυνάμεις της Δαμασκού και της Μόσχας έχουν διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των ανατολικών συνοικιών της πόλης, όπου ζουν εγκλωβισμένοι 250.000 άνθρωποι.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η εκεχειρία θα διαρκούσε 11 ώρες, και όχι 8, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ωστόσο, το βράδυ, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Στο πλαίσιο της εκεχειρίας θα ανοιχτούν οκτώ «ανθρωπιστικοί» διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, των ασθενών και των τραυματιών και για την αποχώρηση των ενόπλων.

Σχετικά άρθρα