Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος περιμένει οπλισμένο με χημικά σε τούνελ κάτω από τη Μοσούλη

Το Ισλαμικό Κράτος περιμένει οπλισμένο με χημικά σε τούνελ κάτω από τη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα,

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι σε θέσεις μάχης ταμπουρωμένοι στη Μοσούλη και περιμένουν να τους επιτεθούν οι ιρακινές δυνάμεις και να ξεκινήσει και επίσημα η πολιορκία της πόλης.

Οι τζιχαντιστές λέγεται ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο και έχουν προετοιμάσει μια σειρά από φονικές εκπλήξεις στους Ιρακινούς και Κούρδους στρατιώτες.

Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο χημικών όπλων έχει αποθηκευτεί σε ένα εκτεταμένο δίκτυο τούνελ που έχουν σκάψει οι τζιχαντιστές κάτω από τα σπίτια και τους δρόμους της μεγαλούπολης.

Τα τούνελ που έχουν σκάψει οι τζιχαντιστές δεν είναι απλά λαγούμια για να μετακινούνται. Είναι κανονικά καταφύγια, μια πόλη κάτω από την πόλη. Έχουν μέχρι και αποχωρητήρια, ενώ λέγεται ότι έχουν αποθηκεύσει αρκετά τρόφιμα, νερό και φάρμακα για να αντέξουν μια πολιορκία που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014. Από τότε μέχρι σήμερα είχε σχεδόν δυόμιση χρόνια για να προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή. Για τη μητέρα των μαχών του τρομοκρατικού και εξτρεμιστικού κινήματός τους.

Ο Γουαλίντ Αμπντουλάχ, ένας 23χρονος Ιρακινός μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που λιποτάκτησε από την οργάνωση τον προηγούμενο μήνα, συνέκρινε το δίκτυο τούνελ που έχει σκάψει η οργάνωση με εκείνα που είχαν οι Βιετκόνγκ, στον εμφύλιο του Βιετνάμ.

“Το ηθικό τους είναι πολύ υψηλό”, είπε μιλώντας στο Newsweek. “Οι [τζιχαντιστές] θα μείνουν υπογείως για πολύ καιρό, μιας και τα τούνελ πάνε βαθιά και τους παρέχουν τα μέσα για να επιβιώσουν”.

Ο Αμπντουλάχ υποστήριξε επίσης ότι οι τζιχαντιστές έχουν στη διάθεσή τους χημικά όπλα αέριου χλωρίου και αέριου μουστάρδας. Μέσα από τα τούνελ επίσης μπορούν να εξαφανίζονται από ένα σημείο της πόλης και να εμφανίζονται σε άλλο.

Αν και απαγορεύεται στους κατοίκους της Μοσούλης να την εγκαταλείψουν, στα δυόμιση αυτά σχεδόν χρόνια κατοχής της την εγκατέλειψαν συνολικά 600.000 άνθρωποι από τον αρχικό της πληθυσμό των 2 εκ. Βεβαίως οι περισσότεροι από αυτούς πρόφτασαν και έφυγαν πριν πέσει η πόλη στους τζιχαντιστές. Οι πρώτοι από τους κατοίκους που έγιναν πρόσφυγες ήταν οι χριστιανοί, Ασσύριοι και Αρμένιοι.

Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται στην πόλη υπολογίζονται σε 6-11.000 άνδρες.

Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στην πόλη προετοιμάζονται και αυτοί για την πολιορκία.

Πολλοί έχουν σκάψει καταφύγια στις αυλές ή στα υπόγεια των σπιτιών τους, έχουν αποθηκεύσει όσα τρόφιμα μπορούσαν και είναι αποφασισμένοι να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η πλειονότητα των κατοίκων βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν αρκετά τρόφιμα. Εάν η πολιορκία κρατήσει πολλές μέρες, που είναι και το πιθανότερο, θα έχουμε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και όχι μόνο από τους άμεσους σκοτωμούς ενός πολέμου.

Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι από την πολιορκία της Μοσούλης μπορεί ξαφνικά να προκύψει ένα νέο προσφυγικό τσουνάμι εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Σχετικά άρθρα