Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία μετά τον “τσαμπουκά” στο Ιράκ τώρα τα… “μασάει”

Η Τουρκία μετά τον “τσαμπουκά” στο Ιράκ τώρα τα… “μασάει”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ιράκ, Ισλαμιστές, Μάχη για τη Μοσούλη - Η πολιορκία της Μοσούλης, Μοσούλη, Νινευή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σιίτες, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Μετά την κάθετη προειδοποίηση των ιρακινών σιιτικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν στην Τουρκία “ιστορικό μάθημα” στο πεδίο της μάχης, η Τουρκία φαίνεται προς το παρόν να εγκαταλείπει τον αχαλίνωτο τσαμπουκά του ημιπαράφρονα Ερντογάν και να “ανακαλύπτει” τη διπλωματία.

Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με το Ιράκ για το ζήτημα της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στον ιρακινό βορρά έκανε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λύσει κάθε ζήτημα με το Ιράκ σε κλίμα διαλόγου και συναίνεσης.

Προ ημερών, το κοινοβούλιο του Ιράκ είχε υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το στρατόπεδο της Μπασίκα, ενώ ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει και ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε αντιδράσει με οξύτατο τρόπο, καλώντας τον Ιρακινό πρωθυπουργό «να γνωρίζει μέχρι που φτάνει» και αναφέροντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν χάσει τόσο το κύρος τους ώστε να λαμβάνουν εντολές από εσένα (σ.σ. τον Αμπάντι)».

Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητεί με τη Βαγδάτη για αποχώρηση από την Μπασίκα, καθώς φοβάται σιιτική εθνοκάθαρση κατά των σουνιτών στη Μοσούλη από τις φιλοϊρανικές ιρακινές πολιτοφυλακές που μάχονται δίπλα στον ιρακινό στρατό.

O κ. Καλίν εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της Άγκυρας για πληροφορίες περί πιθανής συμμετοχής Κούρδων ανταρτών του PKK στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης.

Σχετικά άρθρα