Η τουρκική κυβέρνηση θα επαναφέρει σύντομα το σχέδιο για διεύρυνση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Πρόκειται για το σχέδιο “ανακήρυξης” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε “σουλτάνου” που περνά μέσα από την μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία.
Η δήλωση έγινε μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής του κεμαλικού, ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Γκρίζοι Λύκοι) υπέρ της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών.
Το MHP είναι τρίτο σε ψήφους και τέταρτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά την Τουρκία από το 2003 έως το 2014 ως πρωθυπουργός και από το 2014 μέχρι σήμερα ως πρόεδρος, πιέζει εδώ και καιρό για την υιοθέτηση ενός προεδροκεντρικού συστήματος, σε αντίθεση με το σημερινό πρωθυπουργοκεντρικό, το οποίος βεβαίως έχει στην πράξη καταλυθεί.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο ότι η πλειοψηφία των Τούρκων αντιτίθεται σε μια τέτοια αλλαγή στη μορφή του πολιτεύματος.
Η εξουσία του κ. Ερντογάν έχει ενισχυθεί μετά την αποτροπή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
«Η Τουρκία πρέπει να δώσει σε μια ντε φάκτο κατάσταση την ανάλογη νομική μορφή», ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ, μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται.
Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή χρειάζεται τουλάχιστον 367 θετικές ψήφους σε σύνολο 550 βουλευτών, ενώ αν λάβει τουλάχιστον 330, τίθεται σε δημοψήφισμα.
Το δεύτερο και το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα, το κεμαλικό, κεντροαριστερο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλοκουρδικό, αριστερό – κεντροαριστερό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αντιτίθενται στην μετατροπή της προεδρευομένης κοινοβουλευτικής σε προεδρική δημοκρατία.