Για το όραμά του ο άνθρωπος να ζήσει στο Διάστημα μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό δίκτυο CNN.
«Μία από τις πρώτες αναμνήσεις μου είναι να κάθομαι στους ώμους του παππού μου και να κουνάω την σημαία ενώ οι αστροναύτες μας επέστρεφαν στη Χαβάη», έγραψε ο Ομπάμα και συνέχισε αναφέροντας πως διατηρεί ακόμα τον ίδιο θαυμασμό που είχε όταν ήταν μικρός για το διαστημικό πρόγραμμα.
“To διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί κομμάτι του «χαρακτήρα» των Αμερικανών”
Όπως είπε στο κείμενό του, το διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί κομμάτι του «χαρακτήρα» των Αμερικανών, καθώς ενσωματώνει την περιέργεια, την ανακάλυψη, την καινοτομία, την εφευρετικότητα, επισημαίνοντας πως χάρη σε αυτό -πέρα από τη σημαντική τεχνολογική και ιατρική συμβολή- έχουν εμπνευστεί οι νέες γενιές επιστημόνων και μηχανικών.
Την ίδια στιγμή, τόνισε πως στόχος της Αμερικής είναι να πραγματοποιηθεί αποστολή ανθρώπων στον πλανήτη Άρη μέχρι το 2030 που θα επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη, με τελικό σκοπό μία ημέρα να παραμείνει στο Διάστημα για παρατεταμένη περίοδο.
Αυτό, βέβαια, απαιτεί συνεχή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των ιδιωτών, ενώ όπως είπε τα επόμενα δύο χρόνια ιδιωτικές εταιρίες για πρώτη φορά θα στείλουν αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).
Ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως «εργαζόμαστε με τους εμπορικούς εταίρους μας για να καλλιεργηθεί το νέο περιβάλλον το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει και να μεταφέρει αστροναύτες σε αποστολές μεγάλης διάρκειας στο βαθύ Διάστημα. Αυτές οι αποστολές θα μας διδάξουν πώς οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μακριά από τη Γη, κάτι που χρειαζόμαστε για τις αποστολές στον Άρη».
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι «γιγάντιο βήμα» να φτάσει ο άνθρωπος εκεί, αλλά επισήμανε πως «τα μικρά βήματα επιτυγχάνονται όταν οι μαθητές μας -η γενιά του Άρη- πηγαίνουν καθημερινά στις τάξεις τους. Η επιστημονική ανακάλυψη χρειάζεται χρόνια δοκιμών, υπομονής και εθνικής δέσμευσης στην παιδεία».
Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως κάποια ημέρα ελπίζει να σηκώσει στους δικούς του ώμους τα εγγόνια του κοιτάζοντας ακόμα με θαυμασμό τα αστέρια, «αλλά αντί να περιμένουμε με αγωνία την επιστροφή των εξερευνητών μας, θα ξέρουμε ότι χάρη στις επιλογές που κάνουμε τώρα, θα έχουν πάει στο Διάστημα όχι για να το επισκεφθούν, αλλά για να μείνουν και με αυτό τον τρόπο θα κάνουν τις ζωές μας καλύτερες εδώ στη Γη».