Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βάζει μπροστά τα τρυπάνια η TOTAL στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Βάζει μπροστά τα τρυπάνια η TOTAL στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Έτοιμη να βάλει μπροστά τα τρυπάνια είναι από τον Απρίλιο του 2017 η γαλλική TOTAL στο νέο γεωτρητικό στόχο που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο “οικόπεδο” 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, “Ονησίφορος”.

Ήδη ο γαλλικός κολοσσός έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία EDT Agency Services για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από τη Λεμεσσό.

Οι δύο εταιρίες δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του Κύπριου υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη.

Ο τελευταίος διαβεβαίωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση της Κύπρου θα σταθεί στο πλευρό τους με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να στηρίξει τις εργασίες.

“Πιστεύουμε ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει μέλλον στην Κύπρο. Προσβλέπουμε στην πρώτη γεώτρηση και ας ευχηθούμε να είναι επιτυχημένη”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι στόχος όλων είναι οι εργασίες να προχωρήσουν το γρηγορότερο, ενώ τόνισε ότι “θέλουμε οι εταιρείες αυτές να λάβουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες”.

Ο Κύπριος υπουργός πρόσθεσε πως προσδοκία είναι η Κύπρος να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής αυτών των υπηρεσιών και διευκολύνσεων.

Ο γενικός διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean, ανέφερε πως στόχος είναι η γεώτρηση να αρχίσει τον Απρίλιο του 2017 και ότι πιστεύεται πως, καθώς η μορφολογία του Αιγυπτιακού κοιτάσματος “Ζor” επεκτείνεται στο τεμάχιο “11”, υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σημείωσε πως η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο,ακόμα και αυτό της αποτυχίας,αφού οι πιθανότητες επιτυχίας σε παρόμοιες περιπτώσεις νέων γεωτρήσεων είναι της τάξης του 25%.

Επιπλέον, ο κ. Grosjean πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν θετικά, τότε οι επιλογές για αξιοποίηση είναι πολλές και θα βασιστούν στο μέγεθος και το είδος του κοιτάσματος, χωρίς να αποκλείει την ανάγκη για δημιουργία τερματικού, σε περίπτωση που οι ποσότητες που εντοπιστούν είναι πολύ μεγάλες.

Σημειώνεται ότι υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια και ένα κόστος 5 με 10 δισ. ευρώ για να μπορέσει το κοίτασμα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.

Από την πλευρά της EDT Offshore, ο διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών, Μάϊκ Σωκράτους, εξέφρασε την πλήρη δέσμευση της εταιρείας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς την TOTAL Κύπρου και σημείωσε πως η επιλογή της εταιρείας δίνει την ευκαιρία για μια μακροχρόνια σχέση, όχι απλά μεταξύ των δυο εταιρειών, αλλά και προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.

Σχετικά άρθρα