Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο αρχείο η δίωξη του Γερμανού καλλιτέχνη που σατίρισε τον Ερντογάν ως… κτηνοβάτη

Στο αρχείο η δίωξη του Γερμανού καλλιτέχνη που σατίρισε τον Ερντογάν ως… κτηνοβάτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα ασκήσουν δίωξη σε καλλιτέχνη, ο οποίος συνέθεσε σατιρικό ποίημα, προσβλητικό για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας σοβαρή κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις την περασμένη άνοιξη.

Η υπόθεση πήρε απρόσμενα πολιτική τροπή καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέτρεψε στην εισαγγελία, βασιζόμενη σε έναν παμπάλαιο νόμο, να ανοίξει έρευνα σε βάρος του Γιαν Μπέχμερμαν για «προσβολή εκπροσώπου ξένου κράτους».

Το αδίκημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ορισμένους «αναχρονιστικό έγκλημα εσχάτης προδοσίας», τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.

Ο κ. Μπέχμερμαν είχε γράψει ποίημα, το οποίο διαβάστηκε στην τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τον κ. Ερντογάν «παιδεραστή και κτηνοβάτη».

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι δεν αποδείχτηκε κάποια εγκληματική ενέργεια», ανέφερε η εισαγγελία του Μάιντς σε ανακοίνωσή της.

Μια γελοιογραφία ή μια σάτιρα δεν συνιστούν προσβολή όταν η υπερβολή των ανθρώπινων αδυναμιών δεν περιλαμβάνει τον σοβαρό διασυρμό του προσώπου, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Για τις εισαγγελικές αρχές, «η συσσώρευση εντελώς υπερβολικών χαρακτηρισμών» στο ποίημα καταδεικνύει ότι επρόκειτο για σάτιρα και όχι για «σοβαρή επίθεση» εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Η υπόθεση πάντως δεν έχει κλείσει ακόμη: στις αρχές Νοεμβρίου η γερμανική δικαιοσύνη πρόκειται να εξετάσει μια προσφυγή του κ. Ερντογάν, ο οποίος ζητεί να απαγορευτεί η αναμετάδοση του ποιήματος.

Σχετικά άρθρα