Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ διακόπτουν τις συνομιλίες με Ρωσία για τη Συρία

Οι ΗΠΑ διακόπτουν τις συνομιλίες με Ρωσία για τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρωσία, Συρία, Τζον Κέρμπι,

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι διακόπτουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στην πρώτη συμφωνία που κατέρρευσε.

“Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά την καρδία”

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτουν τη συμμετοχή τους στις διμερείς επαφές με τη Ρωσία που είχαν ως σκοπό την παύση των εχθροπραξιών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο εξωτερικών Τζον Κίρμπι τονίζοντας ότι “η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία”. Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση με τη Ρωσία χαρακτηρίζοντας τον γεγονός “τραγικό”.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον δεν αιφνιδιάζει τη Μόσχα καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
Τζον Κέρι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, να τερματιστούν οι επιθέσεις ρωσικών και συριακών αεροσκαφών στο Χαλέπι προειδοποιώντας με διακοπή των συνομιλιών.

Ηδη το πρωι της Δευτέρας ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είχε προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση τις αμερικανικής πλευράς από τις συμφωνίες θα αποτελούσε «μέγα στρατηγικό λάθος».

Νωρίτερα η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είχε σηκώσει ακόμη περισσότερο τους τόνους προειδοποιώντας πως αν οι ΗΠΑ επιδείξουν ανοικτή επιθετικότητα αναφορικά με τη Δαμασκό και τη συριακή ηγεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «τρομερές τεκτονικές δονήσεις» στη Μέση Ανατολή.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον να διακόψει τις συνομιλίες έρχεται λίγες ώρες μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο αναστέλλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου και ζητά άρση κυρώσεων και περιορισμό των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα νέα μέλη του στην ανατολική Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα