Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απειλεί τις ΗΠΑ ο Πούτιν: Απαιτεί άρση των κυρώσεων και περιορισμό του ΝΑΤΟ

Απειλεί τις ΗΠΑ ο Πούτιν: Απαιτεί άρση των κυρώσεων  και περιορισμό του ΝΑΤΟ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία,

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα ένα διάταγμα για την αναστολή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου, μία σοβαρή εξέλιξη στο σίριαλ της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η διμερής αυτή συμφωνία, που υπεγράφη το 2000 και τέθηκε σε ισχύ το 2010, αναστέλλεται εξαιτίας «της ανάδειξης μιας απειλής στη στρατηγική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα των μη φιλικών ενεργειών των ΗΠΑ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Στο σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προς έγκριση, καλούνται οι ΗΠΑ να ματαιώσουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να πληρώσουν αποζημιώσεις για την ζημία που αυτά τα εμπορικά και οικονομικά μέτρα έχουν προκαλέσει στη ρωσική Ομοσπονδία.

Περιορισμός στρατιωτικής παρουσίας σε χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ

Επίσης η Μόσχα απαιτεί από την Ουάσιγκτον να περιορίσει την στρατιωτική παρουσία της σε χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2000, εννοώντας τις 7 χώρες που εντάχθηκαν το 2004 (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) αλλά και την Αλβανία και την Κροατία που εντάχθηκαν το 2009.

Σύμφωνα με την απόφαση, το οπλικό πλουτώνιο της Ρωσίας δεν θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ή για δραστηριότητες έρευνας, ούτε για δοκιμές στρατιωτικού σκοπού.

Βάσει της αρχικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ οι δύο χώρες θα έπρεπε να καταστρέψουν τουλάχιστον 34 μετρικούς τόνους οπλικού πλουτωνίου, ποσότητα που αρκεί για την παραγωγή 17.000 πυρηνικών βομβών.Ο

Σχετικά άρθρα