Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

1.000 Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία για το νεο-οθωμανικό όνειρο Ερντογάν

1.000 Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία για το νεο-οθωμανικό όνειρο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Μπαμπ, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Άστον Κάρτερ, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Μια δύναμη τουλάχιστον 1.000 Τούρκων στρατιωτών, των Ειδικών Δυνάμεων, έχει εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία (δυτικά του Ευφράτη) σύμφωνα με την ιστοσελίδα Shafaq.

Ο τουρκικός στρατός μαζί με τους μισθοφόρους του τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), Τουρκμένους της Συρίας και ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους, εκτελεί την επιχείριση “Ασπίδα του Ευφράτη”, που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, στην πραγματικότητα να μπει σφήνα ανάμεσα στα κουρδικά εδάφη για να μην σχηματίσουν ενιαία επικράτεια στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) εξίσου “τρομοκράτες” με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι Κούρδοι του YPG όμως, που αποτελούν τον πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), είναι οι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές.

Αυτός είναι και ο λόγος που πριν μερικές ημέρες οι ΗΠΑ έριξαν έστειλαν δύο αεροπλάνα γεμάτα με όπλα στους Κούρδους της Συρίας, πράγμα που εξόργισε τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι τώρα λένε ότι θέλουν να “απελευθερώσουν” από το Ισλαμικό Κράτος την πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλέπι και στην υπό κουρδικό έλεγχο Μανμπίτζ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άστον Κάρτερ, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει τουρκικά στρατεύματα ή τους μισθοφόρους της Τουρκίας τζιχαντιστές στην Αλ Μπαμπ.

Την Αλ Μπαμπ έχουν ανακοινώσει και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ότι επιθυμούν να απελευθερώσουν.

Η άρνηση των ΗΠΑ στον Ερντογάν να πάρει την Αλ Μπαμπ συνιστά “απόδειξη” για την Άγκυρα ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους Κούρδους.

Η Αλ Μπαμπ είναι μια πόλη μεγάλης στρατηγικής και συμβολικής σημασίας. Ήταν μια από τις πρώτες πόλεις της Συρίας που εξεγέρθηκαν κατά του Άσαντ και αρχικά είχε καταληφθεί από την Αλ Κάιντα, πριν την πάρει το Ισλαμικό Κράτος.

syria_aleppo Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας, δυτικά του Ευφράτη. Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Με πράσινο έντονο τα εδάφη που ελέγχει η Αλ Κάιντα με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Με κόκκινο χρώμα η κυβέρνηση και με μαύρο το Ισλαμικό Κράτος. Με απαλό πράσινο τα εδάφη που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός με τους μισθοφόρους του τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Σχετικά άρθρα