Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στον Αμπάντι για έγκριση το σχέδιο πολιορκίας της Μοσούλης από το ISIS

Στον Αμπάντι για έγκριση το σχέδιο πολιορκίας της Μοσούλης από το ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Το υπουργείο Αμύνης του Ιράκ κατάστρωσε στο σχέδιο πολιορκίας και απελευθέρωσης της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) Μοσούλης και το απέστειλε στον πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ Αμπάντι για να δώσει την τελική έγκριση, μεταδίδει το BasNews.

Ο Μοχάμεντ Ασκάρι, αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Αμύνης, δήλωσε την Κυριακή ότι η πολιορκία έχει σχεδιαστεί ώστε να ανταποκριθεί στις στρατιωτικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές πτυχές μιας πολλά υποσχόμενης εκστρατείας που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην κατοχή της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ αναμένεται να προτείνει την “ώρα μηδέν”, δηλαδή το πότε θα ξεκινήσει η εκστρατεία, αφού δώσει την έγκρισή του στο σχέδιο.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης Φαλούτζα από το Ισλαμικό Κράτος τον Μάιο του 2016, οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν να εκκαθαρίζουν τις περιοχές νότια της Μοσούλης από τους τρομοκράτες του ISIS.

Η εκκαθάριση των περιοχών νοτίως της Μοσούλης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποτελεί προϋπόθεση για να κινηθεί ο ιρακινός στρατός προς την πόλη.

Ο διοικητής των Κούρδων Πεσμεργκά, Μπαχράμ Ντόσκι, δήλωσε με τη σειρά του στο BasNews ότι οι κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ -σύμφωνα πάντα με το σχέδιο- θα έχουν κρίσιμο ρόλο στην πολιορκία της Μοσούλης αλλά αναμένουν εντολές από τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, για να ξεκινήσουν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει υποσχεθεί στον λαό του ότι θα απελευθερώσει τη Μοσούλη πριν το τέλος του 2016.

Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή. Καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Σχετικά άρθρα