Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Επικίνδυνο παιγνίδι” το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία λέει ο Σουλτς

“Επικίνδυνο παιγνίδι” το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία λέει ο Σουλτς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μάρτιν Σουλτς, Μετανάστες, Ουγγαρία, Πρόσφυγες,

Για «επικίνδυνο παιγνίδι» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στην Ουγγαρία εναντίον του σχεδίου για την ανακατανομή των προσφύγων στους κόλπους της Ε.Ε..

«Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ’ αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, σύμφωνα με απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε.: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Περίπου 8,3 εκατ. Ούγγροι ψηφοφόροι καλούνται να επικυρώσουν την αντίθεση του Ορμπάν στην ανακατανομή των προσφύγων στους κόλπους της Ε.Ε..

Η Ουγγαρία δεν έχει προτείνει μέχρι σήμερα καμιά θέση υποδοχής και, αν το «όχι» κερδίσει στο δημοψήφισμα, θα θεωρήσει πως έχει απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε αυτή την εβδομάδα πως το δημοψήφισμα αυτό δεν θα έχει κανέναν νομικό αντίκτυπο στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Αλλά αυτό το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να “πειθαρχήσει” την Ουγγαρία στις δεσμεύσεις της.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για ένα νέο πλήγμα στη νομιμότητα των σχεδίων της Ε.Ε. και στην ενότητα των μελών της, που έχει ήδη ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σοκ, μεταξύ των οποίων η χειρότερη μεταναστευτική κρίση από το 1945 και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό των 28.

Σχετικά άρθρα