Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισπανία: Παραίτηση Σάντσεθ, ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Ραχόι

Ισπανία: Παραίτηση Σάντσεθ, ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Ραχόι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Ισπανία, Λαϊκό Κόμμα, Μαριάνο Ραχόι, Πέδρο Σάντσεθ, Σοσιαλιστικό Κόμμα,

Ο  Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), ύστερα από εσωκομματική σύγκρουση.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή πως προτίθεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που η ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος ταχθεί εναντίον της απόφασής του να μην συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα και τον Μαριάνο Ραχόι, ώστε να σχηματίσει ο τελευταίος κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Οι επικριτές του κ. Σάντσεθ τάσσονται υπέρ του ενδεχόμενου της αποχής από την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να δώσουν στον κ. Ραχόι τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Cuidadanos.

Αυτή η θέση φαίνεται πως ήταν αρκετά ισχυρή στην επιτροπή του κόμματος και έτσι ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών οδηγήθηκε στην έξοδο.

Έτσι το ενδεχόμενο η Ισπανία να μην οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση είναι πλέον αρκετά πιθανό, καθώς η αποχώρηση του κ. Σάντσεθ ανοίγει το δρόμο ώστε το PSOE να διευκολύνει τον κ. Ραχόι διά της αποχής.

«Αν η ομοσπονδιακή επιτροπή αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η αποχή, δεν μπορώ να εφαρμόσω μια απόφαση με την οποία δεν συμφωνώ», είχε δηλώσει ο κ. Σάντσεθ την Παρασκευή.

Γιατί δεν προχώρησε με Podemos

Υπενθυμίζεται πως της Τετάρτη 17 εκ των 38 μελών της ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής του PSOE παραιτήθηκαν εξαιτίας αυτής της εσωκομματικής διαμάχης και της επιμονής του κ. Σάντσεθ να αρνείται τη συνεργασία με τον ηγέτη της ισπανικής Δεξιάς.

Ο 44χρονος Σάντσεθ, που έχει ταχθεί υπέρ της προκήρυξης νέας διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος, έχει χαρακτηρίζει «μεγάλο σφάλμα» να επιτραπεί ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Δεξιάς.

«Η Ισπανία δεν αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια με έναν επικεφαλής της κυβέρνησης που λέει συστηματικά ψέματα στην ισπανική κοινωνία», επέμεινε, αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς και την οικονομική κρίση και την επιδείνωση των ανισοτήτων που σημάδεψαν την πρώτη θητεία του κ. Ραχόι.

Ο κ. Σάντσεθ και οι υποστηρικτές του θα προτιμούσαν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos, που όμως θα χρειαζόταν επίσης την στήριξη των αυτονομιστών της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων.

Για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αυτό είναι αδιανόητο, καθώς κρίνουν ότι διακινδυνεύεται η ενότητα της Ισπανίας.

Σχετικά άρθρα