Έκκληση προς τις μεγάλες δυνάμεις «να κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ οι χώρες της Δύσης στράφηκαν κατά της Μόσχας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκλήθηκε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη, την ώρα που το κατεχόμενο από τους τζιχαντιστές ανατολικό Χαλέπι βομβαρδίζεται ανηλεώς.
«Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή (σε αυτή τη σύρραξη) θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» διερωτήθη ο Μπαν Κι Μουν ενώπιον δημοσιογράφων την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Ο Μπαν καταδίκασε τη χρήση στο Χαλέπι ιδιαίτερα ισχυρών βομβών που μπορούν να κατεδαφίσουν καταφύγια ή νοσοκομεία που έχουν εγκατασταθεί στα υπόγεια των κτιρίων.
«Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές» τόνισε και υπενθύμισε:
«Η συστηματική και αδιάκριτη χρήση όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές συνιστά έγκλημα πολέμου».
Με τη χρήση των πανίσχυρων αυτών βομβών, «η βία έφθασε σε ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας» πρόσθεσε.
Κρατήρας από νέα πανίσχυρη βόμβα που έπεσε στο Χαλέπι και πάει “βαθιά” ώστε να καταστρέφει ολοσχερώς υπόγεια καταφύγια.
Έπειτα από μία εβδομάδα μάταιων διπλωματικών διαβουλεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ξεκίνησε τη συνεδρίαση σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Η Γαλλία, που έδινε όπλα στους τζιχαντιστές, κατήγγειλε τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι και επισήμανε ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη Δαμασκό και τη Μόσχα ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του πολέμου και ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ κατήγγειλε τις «κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στο Χαλέπι και ανέφερε το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ μίλησε με σκληρότερες εκφράσεις για την Ρωσία.
Η Μόσχα «υποστηρίζει ένα φονικό καθεστώς» και «καταχράται το προνόμιο» να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου καθώς έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, τόνισε.
«Η ιστορία δεν θα την κρίνει επιεικώς» πρόσθεσε.
Σίγουρα υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία όμως «αυτό που η Ρωσία έκανε (στο Χαλέπι) δεν έγινε στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας, είναι βαρβαρότητα» σημείωσε.
Δεκάδες είναι οι τραυματίες στα νοσοκομεία του Χαλεπιού.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το ανατολικό Χαλέπι κατέχεται από τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία ενώ στο παρελθόν τους είχαν υποστηρίξει, αυτούς τους δηλωμένους τρομοκράτες, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Σφοδροί βομβαρδισμοί και μάχες στο Χαλέπι
Το σφυροκόπημα του τζιχαντοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπίου εδώ και τρεις ημέρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 115 άνθρωποι, 14 εκ των οποίων τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το φίλα προσκείμενο στους “μετριοπαθείς” τζιχαντιστές Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεταξύ των νεκρών είναι τουλάχιστον 19 παιδιά που θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που ισοπεδώθηκαν από τις επιδρομές. Από τους υπόλοιπους νεκρούς δεν γίνεται διάκριση πόσοι είναι άμαχοι και πόσοι τζιχαντιστές.
«Όλη τη νύχτα, οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Χατζάρ, ένας κάτοικος της συνοικίας Αλ Καλασέ.
«Δεν έκλεισα μάτι έως τις 04.00 το πρωί» πρόσθεσε ο 62χρονος άνδρας.
Ο Άχμαντ Χατζάρ περιγράφει πως ο δρόμος όπου μένει έχει γεμίσει από «βόμβες διασποράς» που δεν εξερράγησαν.
«Ένας γείτονας σκοτώθηκε από μία τέτοια βόμβα. Τον είδα που σκόνταψε πάνω της, η βόμβα εξερράγη, εκείνος διαλύθηκε. Είναι ένα σκηνικό τρόμου».
Μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη από τη συριακή κυβέρνηση μιας νέας ευρείας επιχείρησης για την ανακατάληψη των ανατολικών συνοικιών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, κάτοικοι και τρομοκράτες περιγράφουν ότι εκτός από τις βόμβες διασποράς, χρησιμοποιούνται και νέου τύπου βλήματα.
Καθώς πέφτουν, αυτά τα όπλα προκαλούν την αίσθηση μιας σεισμικής δόνησης και κατεδαφίζουν ένα πολυόροφο κτίριο όπως έναν πύργο από τραπουλόχαρτα καταστρέφοντας ακόμα και το υπόγειο, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι κάτοικοι.
«Δεν γνωρίζω γιατί το καθεστώς μας βομβαρδίζει με αυτόν το σφοδρό τρόπο.
Βρισκόμαστε υπό πολιορκία και δεν έχουμε πουθενά να πάμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιμάντ Χαμπούς, στο Μπαντ αλ Ναϊράμπ.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι τζιχαντιστές δεν επιτρέπουν στους κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού να φύγουν από τα σπίτια τους και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.
Οι περίπου 250.000 κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν λαμβάνουν πλέον βοήθεια εδώ και δύο μήνες και από χθες Σάββατο δεν έχουν νερό, εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τη Unicef.
H Ρωσία εμφανίζεται ως η υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας σε μια κοινή ανακοίνωση που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία).
«Η υπομονή ενώπιον της αδυναμίας ή άρνησης που επιδεικνύει η Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της δεν είναι ατέρμονη» επισημαίνεται.
«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για τη διάσωση των διπλωματιών προσπαθειών» με στόχο την αποκατάσταση της εκεχειρίας, υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες.
Ρωσία: Σχεδόν αδύνατη σήμερα η ειρήνη στη Συρία
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι το σχεδόν αδύνατο (να επιτευχθεί) τώρα».
«Πρέπει να ανανεώσουμε την πολιτική διαδικασία. Μιλώντας με ειλικρίνεια, δεν είναι ξεκάθαρο για εμάς γιατί δεν έγιναν από τον Μάιο αποφασιστικά βήματα στην περιοχή» επισήμανε ο Τσούρκιν.
«Συνεχώς, νέες συνθήκες (για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία) εμφανίζονται… Εμείς πάντα αναζητούσαμε τον συμβιβασμό… αλλά αυτό τελικά οδηγεί στο γεγονός ότι οι αντάρτες και οι ένοπλες οργανώσεις… εξαπολύουν νέες επιθέσεις. Κατόπιν υπήρξε ένα αίτημα η συριακή κυβέρνηση ως προϋπόθεση να τερματίσει μονομερώς τις υπερπτήσεις της πολεμικής της αεροπορίας. Και αρχικά αυτό έγινε για τρεις ημέρες κι εμείς συμφωνήσαμε σε αυτό… Οι μονομερείς ενέργειες είναι κάτι που δεν θα αποδεχθούμε πλέον» τόνισε ο Τσούρκιν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.