Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι εξηγούν γιατί ξεκίνησαν αντάρτικο και στο Ιράν

Οι Κούρδοι εξηγούν γιατί ξεκίνησαν αντάρτικο και στο Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Χασάν Σαραφί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Ιράν (KDPI), μιλώντας στο Associated Press εξήγησε γιατί εμφανίστηκαν μετά από είκοσι χρόνια ένοπλες κουρδικές αντάρτικες ομάδες στο ιρανικό έδαφος (ανατολικό Κουρδιστάν ή δυτικό Ιράν).

“Οι συμπατριώτες μας συλλαμβάνονται, βασανίζονται, ανακρίνονται και φυλακίζονται. Για να προστατέψουμε αυτούς τους ανθρώπους αποφασίσαμε να έχουμε [αμυντική] παρουσία στην περιοχή αντί να εξαπολύσουμε κανονικό πόλεμο”, είπε ο Σαραφί, στέλνοντας μήνυμα ότι οι συγκρούσεις μέχρι στιγμής μεταξύ κουρδικών αντάρτικων δυνάμεων και Περσών δεν είναι κανονικός πόλεμος αλλά αυτοάμυνα των Κούρδων απέναντι στην περσική καταπίεση.

Ο Σαραφί επίσης εκτιμά ότι μετά την πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ιράν και Διεθνούς Κοινότητας η Τεχεράνη αισθάνεται πιο ισχυρή και θεωρεί ότι η καταπίεση που ασκεί εις βάρος των Κούρδων δεν θα αντιμετωπίσει διεθνή κατακραυγής.

Επί δύο δεκαετίες οι Κούρδοι αντάρτες Πεσμεργκά του Ιράν είχαν αναστείλει κάθε πολεμική ενέργεια ενάντια στην Τεχεράνη.

Το νέο κύμα όμως καταπίεσης και διωγμών εις βάρος των Κούρδων ανάγκασε το KDPI να περάσει στην ένοπλη αντίσταση πριν μερικούς μήνες.

Όλο αυτό το διάστημα διεξαχθεί αρκετές μάχες μεταξύ Πεσμεργκά του Ιράν και Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης με δεκάδες απώλειες κι από τις δύο πλευρές.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία ότι υποκινεί τους Κούρδους, αλλά ο Σαραφί το έχει διαψεύσει.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ιράν και αριθμούν περίπου στα 7 εκατομμύρια στη χώρα αυτή.

Οι Κούρδοι είναι ιρανικό έθνος και πρωτοξάδελφα των Περσών. Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί. Αν και συγγενείς με τους Πέρσες από την αρχαιότητα έχουν δική τους εθνική συνείδηση και ταυτότητα.

Οι Πέρσες, που είναι η κυρίαρχη εθνότητα μέσα στο Ιράν, καταπιέζουν τους Κούρδους και οι Κούρδοι που μάχονται σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ για την ελευθερία τους δεν έχουν καμία διάθεση να ανεχτούν την καταπίεση του ισλαμιστικού καθεστώτος της Τεχεράνης.

Σχετικά άρθρα