Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος-Ισραήλ ισχυρή συμμαχία – Τι δήλωσαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών

Κύπρος-Ισραήλ ισχυρή συμμαχία – Τι δήλωσαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άβιγκντορ Λίμπερμαν, Ισραήλ, Κύπρος, Χριστόφορος Φωκαΐδης,

Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται τις ίδιες αξίες, είναι αξιόπιστοι εταίροι και φίλοι και οι διμερείς τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά επαφών.

Το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Λίμπερμαν είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη και σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ίσως στο καλύτερο κεφάλαιο της ιστορίας των διμερών τους σχέσεων, με πολύ στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής, του τουρισμού κτλ.

Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό εκφράζοντας την ευχή να έχουν καλή κατάληξη οι συνομιλίες προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και το πώς αυτές επηρεάζουν τη διεθνή αλλά και την εσωτερική ασφάλεια.

Επίσης, είπε ότι έκαναν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τέθηκε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα.

Η στρατηγικής σημασίας σχέση που έχουμε οικοδομήσει, είπε ο κ. Φωκαϊδης, δεν είναι μόνο προς όφελος των εθνικών συμφερόντων αλλά και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λίμπερμαν είπε ότι Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν δύο μικρές, μη Μουσουλμανικές, δημοκρατικές χώρες στην περιοχή και υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι «πολύ αξιόπιστοι εταίροι».

«Παρά τα πολιτικά προβλήματα, τα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή, είμαστε δύο μικρές δημοκρατίες και πολύ αξιόπιστοι φίλοι. Με χαρά ξεκίνησα το νέο αυτό κεφάλαιο πριν επτά χρόνια στις διμερείς μας σχέσεις, σήμερα ίσως το καλύτερο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Εχουμε μια πολύ στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα, όπως στον τομέα της ασφάλειας, της πολιτικής, της οικονομίας» τόνισε.

Η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, ανέφερε, αποτελεί μεγάλη συμβολή για την ασφάλεια όλων των μετριοπαθών κρατών στην περιοχή.

«Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε τον επιτυχή μας διάλογο και την παραγωγική μας συνεργασία» κατέληξε ο κ. Λίμπερμαν.

Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου είπε ότι η επίσκεψη του κ. Λίμπερμαν φανερώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται περαιτέρω, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην ασφάλεια και την άμυνα, είπε ότι υπάρχει κοινή θέληση και δέσμευση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, και να προωθηθούν οι συνθήκες για σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για μας που ζούμε στην περιοχή αλλά και για την Ευρώπη, η οποία υποφέρει από τη βία της τρομοκρατίας, είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου» υπέδειξε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίλυση μακρόχρονων προβλημάτων και για προώθηση κινήτρων προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής. Προϋπόθεση για αυτό, είπε, είναι η καλή θέληση και η προνοητικότητα.

Σχετικά άρθρα