Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Σουλτς προσπαθεί να φορτώσει τα λάθη της Γερμανίας σε όλα τα κράτη μέλη

Ο Σουλτς προσπαθεί να φορτώσει τα λάθη της Γερμανίας σε όλα τα κράτη μέλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Μάρτιν Σουλτς, Μπρατισλάβα, Σύνοδος Κορυφής,

Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής να βρίσκεται σε εξέλιξη στη πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, και τους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταλλάσσουν απόψεις για το τι πήγε λάθος και τι μέλλει γενέσθαι στην ΕΕ, ο Μάρτιν Σουλτς προχώρησε σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών τονίζοντας πως το ερώτημα σήμερα είναι «τι Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον Γερμανό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνει τις εξουσίες και τις δυνάμεις της από τα κράτη μέλη, -αυτά είναι που αποφασίζουν τι εξουσίες θα έχει.

«Δεν δημιουργήσαμε ούτε τη Γερμανία, ούτε τη Γαλλία, ούτε την Ιταλία, τα ίδια τα κράτη μέλη δημιούργησαν την ΕΕ και είναι η ώρα τα ίδια κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση της», είπε ο Γερμανός Πρόεδρος, τονίζοντας πως πρέπει οι αρχηγοί των κρατών μελών να λάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Στη συνέχεια τόνισε πως η ΕΕ έχει δύο ουσιαστικές βάσεις, την άμεση συνεργασία των κρατών μελών και τη συνεργασία μεταξύ θεσμών στα οποία έχουν αυτοβούλως μεταφέρει μέρος της κυριαρχίας τους.

«Το να δημιουργείς διχογνωμίες μεταξύ των θεσμών και των διαφορετικών πλευρών και μετά να παίζεις πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της Ένωσης, συμφωνώντας στις Βρυξέλλες και ψηφίζοντας θετικά και στη συνέχεια κατηγορώντας την όταν γυρνάς σπίτι είναι καταστροφικό για την ΕΕ», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, εκφράζοντας παράπονο για τον τρόπο με τον οποίο πολλοί πολιτικοί χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δικαιολογήσουν εσωτερικά τους προβλήματα.

Τα κύρια ζητήματα, στα οποία πρέπει να αποφασίσουν οι αρχηγοί στη Σλοβακία πως θέλουν πραγματικά να συνεργαστούν, για τον Μάρτιν Σουλτς είναι η ανάπτυξη, δίκαιη φορολογία, τρομοκρατία, μετανάστευση, ασφάλεια στα σύνορα, επενδύσεις και σταθερότητα του ευρώ, υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που μπορούν να βελτιωθούν «αν δείξουμε θέληση για περισσότερη ενότητα».

Στη συνέχεια ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως συναντήθηκε με έναν από τους επικριτές του και έναν από τους κύριους εκπροσώπους του Ευρωσκεπτικισμού, τον Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος χαρακτήρισε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη του τους τρεις Προέδρους της ΕΕ (Σουλτς, Γιούνκερ, Τουσκ) ως «μηδενιστές της ελίτ των Βρυξελλών».

Μετά με τη συνάντηση τους, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως ήταν παραγωγική και πως «φάνηκε να υπάρχει θέληση για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».

Τέλος, ερωτηθείς για την αποτυχία της ΕΕ στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία (ως τώρα έχει καλυφθεί το 5% από τις συνολικά 120.000 θέσεις μετεγκατάστασης), ο Μάρτιν Σούλτς απάντησε πως «οι αποφάσεις μας για με το προσφυγικό έγιναν στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κανόνων, όμως παρά τη νομιμότητα τους, δεν έχουμε δει αποτέλεσμα».

Σχετικά άρθρα