Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με “χαλιφάτο” στη βόρεια Αφρική

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με “χαλιφάτο” στη βόρεια Αφρική
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αφρική, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιβύη, Τζιχαντιστές,

Στον απόηχο της συμφωνίας ΗΠΑΡωσίας για εκεχειρία στο Χαλέπι της Συρίας, ένας τζιχαντιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διαβεβαίωσε ότι εάν η Ράκα πέσει, δηλαδή η ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος θα μεταφέρει το κέντρο του στη βόρεια Αφρική.

Όπως και στην προηγούμενη εκεχειρία, έτσι και στην επικείμενη, εξαιρούνται από αυτήν ο κυρίως βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα) και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ ισχυρίζεται ότι άλλαξε το όνομά της από Αλ Νούσρα επειδή “διασπάστηκε” από την Αλ Κάιντα, ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός δεν πείθει κανέναν.

Μιλώντας στον Independent ο τζιχαντιστής με το ψευδώνυμο Φαράτζ, ένας 30χρονος τρομοκράτης του ISIS από τη βορειοανατολική Συρία, είπε ότι η οργάνωση σκοπεύει να ξαναστήσει τη δύναμή της στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στην Τυνησία προσθέτοντας ότι “το Ισλαμικό Κράτος έχει εν ύπνω πυρήνες σε όλο τον κόσμο και τα μέλη τους συνεχώς αυξάνονται”.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε και στο παρελθόν δηλώσει ότι σκόπευε να μετατρέψει την παραλιακή πόλη Σύρτη της Λιβύης σε αφρικανική πρωτεύουσά του, όμως η Σύρτη δέχθηκε επίθεση από τις λιβυκές δυνάμεις και το Ισλαμικό Κράτος την “έχασε”.

Απορία λοιπόν προκαλεί που ακριβώς στην Αφρική οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να στήσουν το “χαλιφάτο” τους. Η Τυνησία δεν προσφέρεται γιατί δεν έχει πετρέλαιο, απαραίτητη πηγή καυσίμων και εσόδων για τους τζιχαντιστές. Η Λιβύη είναι η “κατάλληλη” αλλά εκεί το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να χάνει.

Σχετικά άρθρα