Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιλντιρίμ: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κουρδικό κρατίδιο στη βόρειο Συρία»

Γιλντιρίμ: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κουρδικό κρατίδιο στη βόρειο Συρία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ντιγιάρμπακιρ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Επιμένει η Τουρκία στην αδιάλλακτη στάση της για το Κουρδικό.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε την Κυριακή πως δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κρατιδίου στη βόρειο Συρία.

«Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τον σχηματισμό ενός τεχνητού κράτους στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επί το πλείστον κουρδική πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, όπου παρουσίασε σχέδιο επενδύσεων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση και οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής.

Τα σχόλια του κ. Γιλντιρίμ έρχονται τη στιγμή που τουρκικά στρατεύματα έχουν εισχωρήσει σε δύο μέτωπα στο συριακό έδαφος, στις πόλεις Τζαραμπλούς και Κομπανμπέι, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου δυτικά του ποταμού Ευφράτη.

Η τουρκική επέμβαση, γνωστή ως επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», αποσκοπεί στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή, αλλά και στο να εμποδιστεί η επέλαση των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ήδη ελέγχουν μεγάλες συνοριακές εκτάσεις ανατολικά του Ευφράτη.

Η Άγκυρα θεωρεί πως η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, το PYD, και ο ένοπλος βραχίονάς του YPG, είναι τρομοκρατικές οργανώσεις-παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Τρομοκρατικός διάδρομος στα νότια σύνορά μας»

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μεν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως ακολουθούν διαφορετική γραμμή απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί πολύτιμοι σύμμαχοι στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Το σχόλια του κ. Γιλντιρίμ απηχούν τα όσα δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο σύνοδο κορυφής του G20 στην Κίνα.

«Ευχή μας είναι να μην συγκροτηθεί τρομοκρατικός διάδρομος στα νότια σύνορά μας», είπε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Ο τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα καλέσει την Ουάσιγκτον να σταματήσει τη διάκριση ανάμεσα στο PKK και τους Κούρδους της Συρίας.

Σχετικά άρθρα