Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι φονιάδες της Άγκυρας κατηγορούν τους Κούρδους ότι δεν θέλουν ειρηνική λύση

Οι φονιάδες της Άγκυρας κατηγορούν τους Κούρδους ότι δεν θέλουν ειρηνική λύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τουρκία,

Το “παράνομο”, αυτονομιστικό – αποσχιστικό Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) «πέταξε» την ευκαιρία για πολιτική ειρηνευτική λύση του κουρδικού στην Τουρκία, με το να αρχίσει εκ νέου το αντάρτικό του κατά της Άγκυρας, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το PKK έσπασε την εκεχειρία που τηρούσε από τις αρχές του 2013 με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το καλοκαίρι του 2015, αρχίζοντας εκ νέου τις μάχες, ύστερα από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στις 20 Ιουλίου 2015 στην πόλη Σουρούτς.

Κούρδοι νεολαίοι είχαν συγκεντρωθεί στη Σουρούτς για να περάσουν στη Συρία και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της κουρδικής πόλης Κόμπανι, που είχε καταστραφεί κατά την πολιορκία της από το Ισλαμικό Κράτος. Τα παιδιά χτυπήθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας με τραγικό απολογισμό 34 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση εκείνη, οι Κούρδοι όμως κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Τουρκίας. Το Ισλαμικό Κράτος ουδέποτε ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας έχουν περιορίσει την απειλή των Κούρδων ανταρτών σε αστικές περιοχές και τους καταδιώκουν πλέον στην επαρχία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει δαπανήσει περίπου 3 δισ. ευρώ στις μάχες κατά του PKK, όπως δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Πρόσθεσε τέλος ότι δήμαρχοι που έχουν σταθεί φιλικά προς το αντάρτικο πιθανόν να παυθούν. Πολλοί δήμαρχοι, να σημειωθεί εδώ, σαπίζουν στις τουρκικές φυλακές.

Σχετικά άρθρα