Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατέρρευσε η προβοκάτσια εμπλοκής του Οικ. Πατριαρχείου με το πραξικόπημα στην Τουρκία

Κατέρρευσε η προβοκάτσια εμπλοκής του Οικ. Πατριαρχείου με το πραξικόπημα στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άλεξ Καρλούτσος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, Ελληνική Ομογένεια, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πραξικόπημα Τουρκία, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Ο Αμερικανός συνταξιούχος διπλωμάτης Άρθουρ Χιουζ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη, διαψεύδει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο την τουρκική ερντογανική εφημερίδα Aksam, η οποία δημοσίευσε θεωρία συνωμοσίας που ενέπλεκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη CIA και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλέστηκε ως “πηγή” της για αυτές τις απαράδεκτες συνωμοσιολογίες δηλώσεις του Άρθουρ Χιουζ.

Συγκεκριμένα, η Aksam επικαλέστηκε «σοκαριστικές δηλώσεις» από τον πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Υεμένη, Άρθουρ Χιουζ, σύμφωνα με τις οποίες «ο Γκιουλέν ήθελε να κάνει το πραξικόπημα με τη στήριξη της CIA και του «ελληνικού» Πατριαρχείου».

Την επιστολή του Άρθουρ Χιουζ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ανάρτησε στο Twitter ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.

Στην επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο Αμερικανός διπλωμάτης εξηγεί ότι στις 16 Αυγούστου, 2016, ένας οργανισμός γνωστός ως Oriental Review, ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ένα άρθρο που αφορούσε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και το απέδιδε σε εκείνον. Στη συνέχεια ο Χιουζ πληροφορήθηκε ότι το άρθρο αναπαράχθηκε και σε άλλα δημοσιεύματα.

“Μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν έγραψα αυτό το άρθρο, στην Oriental Review ή αλλού, ούτε έχω καμία γνώση των όσων αναφέρονται σε αυτό”, δηλώνει κατηγορηματικά ο Χιουζ και αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον Άντρεϊ Φόμιν, ιδρυτή εκδότη του Oriental Review, ο οποίος παραδέχθηκε με email ότι δεν επιβεβαίωσε ως όφειλε εάν είχε όντως στείλει ο Χιουζ το άρθρο, “εκφράζοντας τη λύπη του” και στη συνέχεια το αφαίρεσε από την ιστοσελίδα.

Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του Χιουζ στον Φόμιν για διάψευση, το Oriental Review δεν προέβη ποτέ σε τέτοια.

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατασκευή αυτού του άρθρου και την ψευδή απόδοσή του στο πρόσωπό του, “ένα ερώτημα που με απασχολεί πολύ”, όπως αναφέρει, αφήνοντας υπόνοιες ότι μπορεί να πρόκειται περί προβοκάτσιας.

epistoli

Τι έγραφε το τουρκικό προβοκατόρικο δημοσίευμα:

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι βρίσκεται εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για την έκδοση του ιμάμη που ζει στην Πενσυλβάνια, ο κ. Χιουζ ισχυρίζεται ότι η CIA έχει κυριαρχήσει μέσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ότι ο Γκιουλέν είχε καταφέρει να διαφύγει στις ΗΠΑ, χάρη στις σχέσεις που είχε δημιουργήσει με τον ιερωμένο Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Η Aksam αναφέρει και άλλες δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, όπως ότι «ο Γκιουλέν έχει απολύτως στενές σχέσεις με τον πρώην επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ και τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής Δημήτριο, ο οποίος είναι μέλος του ισραηλινού λόμπι».

Ο κ. Χιουζ προσθέτει επίσης, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, ότι το αίτιο της απόφασης για τη διενέργεια πραξικοπήματος ήταν η εξομάλυνση σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, οι οποίες περνούσαν κρίση μετά από την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στόχος προβοκάτσιας;

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι το πρώτο τουρκικό δημοσίευμα με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας. Πριν δύο εβδομάδες η τουρκική εφημερίδα Aydınlık έγραφε περίπου τα ίδια και μάλιστα πριν τις 16 Αυγούστου, που είδε το “φως” η ανάρτηση στην Oriental Review.

Δείτε εδώ: Τούρκοι μπλέκουν το όνομα του Βαρθολομαίου στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Σχετικά άρθρα