Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γενοκτονία των Γιαζίντι μέσα από τα μάτια μιας διασωθείσας

Η Γενοκτονία των Γιαζίντι μέσα από τα μάτια μιας διασωθείσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αυστραλία, Γιαζίντι, Ελληνική Ομογένεια, Ερωτική Σκλάβα, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, Σίδνεϊ, Τζιχαντιστές,

Μια διαφορετική διάλεξη είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την Δευτέρα 22 Αυγούστου, όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών και του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Θέμα της διάλεξης, συντονιστές της οποίας ήταν η Νίκι Μάρζακ και ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ήταν η γενοκτονία των Γιαζίντι σήμερα, όχι στο παρελθόν.

Γιαζίντι, Έλληνες, Ασσύριοι, Αρμένιοι, Κούρδοι, Εβραίοι και Αυστραλοί την άκουσαν να περιγράφει φρικτά εγκλήματα του 21ου αιώνα, που δεν διέφεραν σε τίποτα από εκείνα που διαπράχθηκαν τον 20ό αιώνα, όπως γράφει στο pontos-news.gr o λέκτορας Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ Παναγιώτης Διαμάντης. «Τα θύματα τα ίδια. Οι θύτες οι ίδιοι».

aihgs_nadia_murad_sydney_uni-1

Η νεαρή γυναίκα που πλέον έχει αναλάβει ακτιβιστικό έργο, εκπροσωπώντας το λαό της, έφτασε στην Αυστραλία συνοδευόμενη από τον διευθυντή της διεθνούς οργάνωσης των Γιαζίντι «Yazda» Αχμέντ Χουντίντα, με πρόθεση να ευχαριστήσουν τους Αυστραλούς για τη βοήθεια που προσφέρουν στους Γιαζίντι αλλά και να ζητήσουν την υποστήριξή τους στο αίτημα για παραπομπή των τζιχαντιστών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει η Γιαζίντι πρόσφυγας και πριν από λίγο καιρό, όταν ήρθε στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ακροατήριο, η Νάντια Μουράντ Ταχά ανέπτυξε την φρικτή εμπειρία στα χέρια των τζιχαντιστών και τους λόγους που η ανθρωπότητα σαν σύνολο θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της δικαιοσύνης για τους Γιαζίντι.

«Είναι γενοκτονία και εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας αφού πάνω από 3.000 γυναίκες και παιδιά Γιαζίντι παραμένουν σκλαβωμένοι σήμερα· ανάμεσά τους ο εννιάχρονος ανιψιός μου» πρόσθεσε, δακρύζοντας όταν είδε σε βίντεο τον μικρό.

Γενοκτονία των Γιαζίντι

Ήταν 3 Αυγούστου 2014, γράφει ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης, όταν οι άντρες του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση στη περιοχή Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ. Μέσα σε λίγες ώρες οι εξτρεμιστές είχαν καταλάβει την πόλη, σκοτώνοντας περίπου 2.000 άντρες Γιαζίντι και παίρνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά μαζί τους ως σκλάβους.

Οι… τυχεροί κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των τζιχαντιστών και να κρυφτούν στο Όρος Σιντζάρ.

Η τύχη των υπολοίπων –περίπου 5,000 άτομα– αγνοείται. Μεταξύ τους και έντεκα μέλη της οικογένειάς της.

Οι ανύπαντρες γυναίκες, όπως η Νάντια, χωρίστηκαν από τις παντρεμένες και τις μητέρες με παιδιά. Οι Γιαζίντι «πωλήθηκαν» σε τζιχαντιστές και συμμάχους τους έναντι 150 δολαρίων Αμερικής έκαστη.

Από τότε, πάνω από 2.000 γυναίκες Γιαζίντι έχουν δραπετεύσει ή εξαγοραστεί, για να σωθούν.

Το μήνυμα της Νάντια Μουράντ είναι σαφές. «Πρέπει να εργαστούμε για να δώσουμε γρήγορο τέλος σε αυτό» είπε, απευθύνοντας επίσης έκκληση και στους μουσουλμάνους παγκοσμίως «να ενθαρρύνουν τη νεολαία τους να ακολουθήσουν άλλες ιδεολογίες» οι οποίες «δεν ζημιώνουν το όνομα του Ισλάμ».

nikki_marczak_nadia_murad

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ο οποίος στην εισαγωγή του παρουσίασε αποσπάσματα αυστραλιανών εφημερίδων από το 1854 μέχρι το 1935 τα οποία αναφέρονται στον συνεχή διωγμό των Γιαζίντι καθώς και των άλλων γηγενών πληθυσμών της Ανατολίας και της Μεσοποταμίας, των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων από τζιχαντιστές και «κοσμικούς» διαφόρων εποχών.

Την φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση έκλεισε ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής τονίζοντας: «Η Αυστραλία μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα.

Ως πολίτες, πρέπει να αντιδράσουμε σε τέτοιους διωγμούς. Γνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρέωση. Νάντια, σε ευχαριστούμε. Μας έχεις αλλάξει σαν άτομα».

Κατά τον δρ Διαμάντη, αντιπρόεδρο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών, «η Γενοκτονία των Γιαζίντι αποτελεί θέμα ολόκληρης της ανθρωπότητας –ειδικά των Ελλήνων. Η ατιμωρησία των εγκλημάτων των γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων έφερε άλλες γενοκτονίες πίσω του. Οι θύτες δεν φοβήθηκαν πως θα τιμωρηθούν. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας».

Σχετικά άρθρα