Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί “διαρρέουν” επικείμενη επίθεση των Κούρδων στην πρωτεύουσα του ISIS

Οι Αμερικανοί “διαρρέουν” επικείμενη επίθεση των Κούρδων στην πρωτεύουσα του ISIS
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Ράκα, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αναδιπλώθηκαν την Πέμπτη [πότε αλήθεια πρόλαβαν;] ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, ετοιμάζοντας επιχείρηση για την κατάληψη της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα.

Ωστόσο, αυτή η πληροφορία μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο των Αμερικανών και “πίεση” προς τους Κούρδους ώστε να υπάρξει μια “αξιοπρεπής” διέξοδος αποχώρησης από τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, όπως απαιτεί η Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι των SDF, που αποτελούνται κυρίως από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δεν έχουν σχολιάσει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές την πληροφορία.

Ωστόσο, σε προηγούμενες δηλώσεις τους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στην ατζέντα της Τουρκίας για τη Συρία, που προβάλλει ως προτεραιότητα να μην υπάρχουν κουρδικές δυνάμεις δυτικά του ποταμού Ευφράτη, στην επαρχία του Χαλεπιού στη βορειοδυτική Συρία.

Οι SDF είχαν κινηθεί δυτικά του Ευφράτη, παρά την αντίθετη γνώμη της Τουρκίας, για να απελευθερώσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πόλη Μανμπίτζ, την ελληνική Ιεράπολη. Η πολιορκία της Μανμπίτζ ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2016 και η πόλη απελευθερώθηκε στις 12 Αυγούστου 2016.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας, κυρίως εκείνοι του σοσιαλιστικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το οποίο είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την ενοποίηση των τριών κουρδικών καντονίων της βόρειας Συρίας για τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας εκεί, πράγμα στο οποίο η Άγκυρα αντιτίθεται με σφοδρότητα.

Η Άγκυρα φοβάται ότι μια κουρδική επικράτεια κατά μήκος των νοτίων συνόρων της, στο λεγόμενο “μαλακό υπογάστριο” της Τουρκίας, θα είναι η αρχή για τη διχοτόμηση και ίσως ακόμα και διαμελισμό της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα