Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδοι YPG: Δεν θα επιβάλλουν οι Τούρκοι την ατζέντα τους στη Συρία

Κούρδοι YPG: Δεν θα επιβάλλουν οι Τούρκοι την ατζέντα τους στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Οι Κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που βρίσκονται στην πόλη Μανμπίτζ και στην γύρω περιοχή της, οι άνδρες και οι γυναίκες δηλαδή που απελευθέρωσαν τη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος στις 12 Αυγούστου, αρνήθηκαν να αποτραβηχτούν ανατολικά του Ευφράτη, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα της στους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

“Η τουρκική παρέμβαση στην Τζαραμπλούς είναι μια εχθρική παρέμβαση. Ο στόχος τους, περισσότερο από το Ισλαμικό Κράτος, είναι οι Κούρδοι”, δήλωσε ο Ρεντούρ Ξελίλ, εκπρόσωπος Τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

“Οι δυνάμεις μας είναι μέρος των SDF [Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων] και επιμένουμε στην αποστολή και στον στόχο μας. Δεν ακούμε στις απαιτήσεις της Τουρκίας ή δυνάμεων εκτός της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα της, τα συμφέροντά της σε εμάς. Οι δυνάμεις μας είναι εκεί. Δεν θα αποτραβηχτούμε από τη δυτική όχθη του Ευφράτη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά από το YPG να εγκαταλείψει την περιοχή”.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις κουρδικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τις περιοχές που απελευθέρωσαν δυτικά του Ευφράτη, τιμώντας την υπόσχεση που έδωσε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα πριν ξεκινήσει η επιχείριση για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι κουρδικές δυνάμεις “πρέπει να μετακινηθούν πίσω από τον ποταμό Ευφράτη”, είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

“Δεν μπορούν και δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση αμερικανική υποστήριξη εάν δεν τηρήσουν αυτή τη δέσμευση”, είπε ο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ένα παρασκήνιο που “κάρφωσαν” οι Τούρκοι, οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί στην Άγκυρα ότι οι κουρδικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην πολιορκία της Μανμπίτζ δεν θα παρέμεναν στις απελευθερωμένες περιοχές μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας.

Η Άγκυρα, που δεν θέλει με τίποτα να τεθεί υπό κουρδικό έλεγχο όλη η βόρεια Συρία, κατά μήκος δηλαδή των νότιων τουρκικών συνόρων γνωστών και ως “μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας”, ζητά επίμονα τις τελευταίες ημέρες να αποχωρήσουν οι Κούρδοι από τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη.

Στις 04.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία για να “απελευθερώσει” την πόλη Τζαραμπλούς, στη δυτική όχθη του Ευφράτη κοντά στα σύνορα, από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην τουρκική εισβολή, που ονομάζεται επιχείριση “Ασπίδα του Ευφράτη”, εκτός από τα τουρκικά στρατεύματα συμμετέχουν και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και άλλων τουρκόφιλων συμμοριών, τους οποίους υποτίθεται ότι βοηθά η Τουρκία στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά στην πραγματικότητα άπαντες τελούν υπό τουρκική διοίκηση.

Μάλιστα η Τουρκία δεν παρέλειψε να τους ντύσει όλους με ολοκαίνουργιες τουρκικές στολές και να τους μοιράσει και αρβύλες, για να μοιάζουν με στρατό και όχι με συμμορίες όπως είναι.

Το πρωί της Τετάρτης και ενώ η εισβολή βρισκόταν σε εξέλιξη, η τουρκική ηγεσία έκανε ξεκάθαρο ότι στόχος της εισβολής δεν είναι μόνο να “καθαρίσει” τα σύνορα από τους τζιχαντιστές του ISIS αλλά και από τους Κούρδους.

Οι “μάσκες” έπεσαν όταν το απόγευμα της Τετάρτης οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμορίτες σύμμαχοί τους κατέλαβαν την Τζαραμπλούς δίχως μάχη. Την είχε εγκαταλείψει ώρες -εάν όχι ημέρες- πριν το Ισλαμικό Κράτος.

Από εκεί και πέρα φάνηκε σε όλους ότι ο Ερντογάν είχε συμφωνία με το Ισλαμικό Κράτος να του παραδώσουν εδάφη στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Μετά τη δύση του ηλίου, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξαπέλυσαν επίθεση από την περιοχή της Μανμπίτζ βόρεια προς την κατεχόμενη από τους Τούρκους Τζαραμπλούς.

Ταχύτατα κάλυψαν μεγάλη απόσταση και 7 χλμ έξω από την πόλη συγκρούστηκαν με τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές που κινούνταν νότια, προς τη μεριά τους δηλαδή.

Σε εξέλιξη είναι άγριες μάχες, με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ισχυρίζονται ότι έχουν ανακόψει την προέλαση των τουρκόφιλων τζιχαντιστών και του τουρκικού στρατού νότια της Τζαραμπλούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της μάχης εδώ: Ασπίδα του Ευφράτη – Στρατιωτική Επιχείριση

map_manbij_jarablus Με μοβ χρώμα είναι τα εδάφη που κατέλαβαν την Τετάρτη οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί τους γύρω από την πόλη Τζαραμπλούς. Με κίτρινο χρώμα είναι τα κουρδικά εδάφη και με μαύρο εκείνα που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Από τους Κούρδους ζητείται να αποσυρθούν από την πόλη Μανμπίτζ και από όλα τα εδάφη που απελευθέρωσαν δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Οι Κούρδοι όχι μόνο δεν πειθάρχησαν, αλλά και πέρασαν στην αντεπίθεση. Οι δυνάμεις των SDF που αποτελούνται από ντόπιους Άραβες και Κούρδους της Τζαραμπλούς και της Μανμπίτζ, επιτέθηκαν βόρεια και συναντήθηκαν με τους τζιχαντιστές του Ερντογάν εκεί που το μοβ χρώμα ανταμώνει το κίτρινο. Σε αυτό το μέτωπο μαίνονται άγριες μάχες από το βράδυ της Τετάρτης 24 Αυγούστου 2016.

Σχετικά άρθρα