Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ασπίδα του Ευφράτη: Δείτε σε χάρτες την τουρκική εισβολή στη Συρία

Ασπίδα του Ευφράτη: Δείτε σε χάρτες την τουρκική εισβολή στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Με το γκρίζο χρώμα απεικονίζεται η Τουρκία και τα εδάφη που κατέλαβε στη Συρία στην πρώτη φάση της επιχείρισης “Ασπίδα του Ευφράτη”.

Κατά τα φαινόμενα είχαν προηγηθεί συμφωνίες με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), αφού οι τζιχαντιστές παρέδωσαν την πόλη Τζαραμπλούς στους Τούρκους και στους “μετριοπαθείς” ισλαμιστές συμμάχους τους δίχως να πέσει ούτε μια τουφεκιά.

Οι Τούρκοι εισέβαλαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 24 Αυγούστου, στις 04.00, στη βόρεια Συρία. Η κατάληψη της Μανμπίτζ έγινε γνωστή μετά τις 17.00 της Τετάρτης.

Αρχικά διακήρυξαν ότι στόχος τους ήταν η απελευθέρωση της πόλης Τζαραμπλούς, στη δυτική όχθη του Ευφράτη, δίπλα στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, από το Ισλαμικό Κράτος.

Η δύναμη εισβολής των Τούρκων αποτελείται από τανκς, ειδικές δυνάμεις, πεζικό και “μετριοπαθείς” τζιχαντιστές μισθοφόρους της Τουρκίας από την Αλ Κάιντα, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και από τις πολιτοφυλακές των Τουρκμένων της Συρίας. Άπαντες οι τζιχαντιστές φοράνε ολοκαίνουργιες τουρκικές στολές [δείτε εδώ φωτογραφίες].

Στη συνέχεια οι Τούρκοι έκαναν γνωστό, με δηλώσεις τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι στόχος τους δεν είναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων, που αποτελούν τον κορμό των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και βρίσκονται στην πόλη Μανμπίτζ και στα περίχωρά της.

Οι Τούρκοι αξίωσαν οι κουρδικές δυνάμεις (κίτρινο χρώμα) να αποχωρήσουν από τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη, δηλαδή από τη Μανμπίτζ, και να επιστρέψουν στην ανατολική όχθη του ποταμού. Με αυτή την αξίωση συμφώνησε και ο Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που βρίσκεται στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν ζήτησε να υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη οι κουρδικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι Άραβες μέλη του SDF δεν ζητά κανείς να αποχωρήσουν.

Στον ακόλουθο πολεμικό χάρτη βλέπετε πώς είναι μοιρασμένα τα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας, στην επαρχία του Χαλεπιού.

Με γκρίζο χρώμα οι Τούρκοι.

Με κίτρινο χρώμα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) με κορμό τους Κούρδους. Οι Τούρκοι δεν θέλουν με τίποτα να “ενωθούν” τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι βορειοδυτικά (πάνω αριστερά στον χάρτη) με τα εδάφη τους στα ανατολικά (δεξιά). Οι Τούρκοι θεωρούν ότι εάν δημιουργηθεί ενιαία κουρδική επικράτεια κατά μήκος των νοτίων συνόρων τους θα σημάνει το πρώτο βήμα για τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Με μοβ χρώμα είναι το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο φαίνεται ότι παραχωρεί τα εδάφη του στην Τουρκία και θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Με πράσινο χρώμα είναι οι κυβερνητικοί.

Με πορτοκαλί χρώμα οι “μετριοπαθείς” ισλαμιστές, δηλαδή οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Η ανάρτηση του χάρτη έγινε στις 19.32 της Τετάρτης και ενδέχεται στις επόμενες ώρες, λόγω ραγδαίων εξελίξεων, να έχει αλλάξει.

map_northern_syria

Σχετικά άρθρα