Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Κούρδους να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη

Ο Μπάιντεν ζήτησε από τους Κούρδους να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία, Χαλέπι,

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ, για να συνεχίσουν να έχουν την αμερικανική υποστήριξη, ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την Άγκυρα.

Η Τουρκία θεωρεί τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας εχθρική δύναμη και η νέα αυτή θέση των ΗΠΑ έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο τουρκικό αίτημα να μην δημιουργηθεί ενιαία αυτόνομη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Άγκυρα, θα ενίσχυε τις αποσχιστικές – αυτονομιστικές βλέψεις του παράνομου Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) και τις τουρκικές επαρχίες όπου ζουν στην πλειονότητα Κούρδοι.

Οι δηλώσεις του κ. Μπάιντεν έγιναν την ίδια ημέρα που τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία μαζί με τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, Τουρκμένους και άλλους “μετριοπαθείς” τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και κατέλαβαν δίχως αντίσταση από το Ισλαμικό Κράτος τη μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς.

Ικανοποίηση Γιλντιρίμ για τις δηλώσεις Μπάιντεν

Την ικανοποίησή του για τις «ειλικρινείς» δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου για την καταδίκη από πλευράς ΗΠΑ του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έχουν μεγάλη σημασία, τόσο για την τουρκική κυβέρνηση, όσο και για τον λαό της Τουρκίας.

Επέμεινε ωστόσο ότι η διαδικασία έκδοσης του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, για να δικαστεί ως εγκέφαλος του πραξικοπήματος, δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και δεν πρόκειται να δεχθεί τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον συριακό βορρά.

Σχετικά άρθρα