Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεκάδες τουρκικά τανκς προελαύνουν στη Συρία προς την Τζαραμπλούς

Δεκάδες τουρκικά τανκς προελαύνουν στη Συρία προς την Τζαραμπλούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Ταξιαρχία Σουλτάν Μουράντ (Τουρκμένοι), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φαϊλάκ Αλ Σαμ,

Μετά τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώνεται ότι δεκάδες τουρκικά τανκς εισέβαλαν στη Συρία, στα πλαίσια της πολεμικής επιχείρισης με κωδική ονομασία “Ασπίδα του Ευφράτη”.

Στόχος του τουρκικού στρατού είναι η κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, μια ανάσα από τα σύνορα και τελεί υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

map_jarablus Με κίτρινο χρώμα τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο, με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος, με κόκκινο η κυβέρνηση και με πράσινο χρώμα οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του FSA. Η επίθεση στην Τζαραμπλούς εξαπολύθηκε μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.

Τουλάχιστον 1.500 τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) συμμετέχουν στην εισβολή. Επίσης λαμβάνουν μέρος άνδρες της Φαϊλάκ Αλ Σαμ, που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και της τουρκμενικής Ταξιαρχίας Σουλτάν Μουράντ.

Τούρκοι και τουρκόφιλοι τζιχαντιστές λαμβάνουν θέσεις για να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση έχει την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του τουρκικού πυροβολικού.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη το πρωί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η επίθεσή του δεν έχει στόχο μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το σοσιαλιστικό κόμμα PYD των Κούρδων της Συρίας, του οποίου η ένοπλη πτέρυγα είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τη Δύση και τις ΗΠΑ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να διώξει τους Κούρδους δυτικά του Ευφράτη γιατί θεωρεί πως η δημιουργία ενιαίας κουρδικής επικράτειας στη βόρεια Συρία, στα νότια σύνορα της Τουρκίας, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Η Τουρκία ήθελε να εισβάλει στη Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, εδώ και δύο χρόνια. Δεν της το επέτρεπαν οι Αμερικανοί.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι οι χειρότερες στην ιστορία τους, με τους Τούρκους να κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι όχι μόνο διοργάνωσαν το πραξικόπημα αλλά και τη δολοφονία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τετάρτη το πρωί, και ενώ η εισβολή είναι σε εξέλιξη, έφτασε στην Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν, που του έγινε περιφρονητική υποδοχή στο αεροδρόμιο με χαμηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους.

Οι ισλαμιστές Τούρκοι θεωρούν ότι η εισβολή στη βόρεια Συρία είναι μάχη για την εθνική τους επιβίωση.

Στο παρελθόν η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι εάν έμπαινε στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτά όμως τα έλεγαν οι Ρώσοι πριν την ένθερμη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, στην οποία φάνηκε οι δύο χώρες να τα “βρίσκουν”.

Σχετικά άρθρα