Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία λέει ότι εισέβαλε στη Συρία (και) για… “ανθρωπιστικούς λόγους”

Η Τουρκία λέει ότι εισέβαλε στη Συρία (και) για… “ανθρωπιστικούς λόγους”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Η Τουρκία ξεκίνησε μια διασυνοριακή πολεμική επιχείριση στη Συρία ενάντια στους τρομοκράτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU επιβεβαιώνοντας την τουρκική εισβολή στη βορειοδυτική Συρία.

Η επιχείριση έχει την κωδική ονομασία “Ασπίδα του Ευφράτη”.

Η επιχείριση είναι -σύμφωνα με τους Τούρκους- απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος και στους βομβαρδισμούς με όλμους από το Ισλαμικό Κράτος σε στόχους μέσα στην Τουρκία.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με πυρά πυροβολικού και πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές στην Τζαραμπλούς.

Η Τζαραμπλούς βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ευφράτη, δίπλα στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού και κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

map_jarablus Με μαύρο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), με κίτρινο οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και με πράσινο οι σύμμαχοι της Τουρκίας Αλ Κάιντα και Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA). Η επίθεση στην Τζαραμπλούς εξαπολύθηκε μέσα από το τουρκικό έδαφος. Συμμετέχουν 1.500 φιλότουρκοι τζιχαντιστές του FSA, μισθοφόροι της Τουρκίας, Τούρκοι κομάντος και τουρκικά τανκς.

“Η στρατιωτική επιχείριση είναι ευθυγραμμισμένη με το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, σύμφωνη με τις διεθνείς συνθήκες και την εντολή που έχει δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις από το τουρκικό κοινοβούλιο το 2014 και παρατάθηκε για ακόμα ένα χρόνο τον Σεπτέμβριο του 2015”, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Η επιχείριση, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, γίνεται εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης τρομοκρατικής παρουσίας στη Συρία και για τους κινδύνους που προκύπτουν από το προσφυγικό.

Η εισβολή ξεκίνησε στις 04.00 το πρωί της Τετάρτης και στόχος της είναι να εκκαθαρίσει τα τουρκικά σύνορα από τρομοκρατικές οργανώσεις, να συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας στα σύνορα και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, λένε Τούρκοι αξιωματούχοι.

Αποσκοπεί ακόμα στο να αποτρέψει ένα νέο προσφυγικό κύμα και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της περιοχής.

Ο πραγματικός λόγος της εισβολής είναι να καταληφθεί η πόλη Τζαραμπλούς από τουρκικές και φιλοτουρκικές τζιχαντιστικές δυνάμεις πριν πέσει στα χέρια των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Σχετικά άρθρα