Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία – Επίθεση στην Τζαραμπλούς (χάρτες)

Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στη Συρία – Επίθεση στην Τζαραμπλούς (χάρτες)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Ασπίδα του Ευφράτη - Στρατιωτική Επιχείρηση, Βίντεο, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζαραμπλούς, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φαϊλάκ Αλ Σαμ, Χαλέπι,

Μόλις νύχτωσε, το βράδυ του Σαββάτου 20 Αυγούστου, ξεκίνησε η επίθεση μέσα από το τουρκικό έδαφος στην πόλη Τζαραμπλούς της Συρίας που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η πόλη Τζαραμπλούς είναι χτισμένη στη δυτική όχθη του Ευφράτη ποταμού, δίπλα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Στην πόλη επιτίθενται οι μισθοφόροι της Τουρκίας από τις οργανώσεις Φαϊλάκ Αλ Σαμ (που έχει σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) και οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

misthoforoi_tourkias Στις εικόνες από ερασιτεχνικό βίντεο βλέπετε τους μισθοφόρους της Τουρκίας, συγκεντρωμένους στο τουρκικό έδαφος, πίσω από το συνοριακό φράχτη, πριν διαταχθούν από τον Ερντογάν να καταλάβουν την Τζαραμπλούς.

Την ίδια ώρα το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει την πόλη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκκενωθεί από το Ισλαμικό Κράτος και πρόκειται στην ουσία για “παράδοση” της στον σουλτάνο και χαλίφη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους τζιχαντιστές μισθοφόρους της Τουρκίας που επιτίθενται στην Τζαραμπλούς βρίσκονται και Τούρκοι στρατιώτες “μεταμφιεσμένοι” σε αντάρτες.

epithesi Στον χάρτη βλέπετε πώς ξεκίνησε η επίθεση στην Τζαραμπλούς το βράδυ του Σαββάτου μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.

Η πόλη Τζαραμπλούς είναι το τελευταίο συνοριακό πέρασμα που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα με την Τουρκία.

Βεβαίως η στρατηγική σημασία της Τζαραμπλούς για το Ισλαμικό Κράτος πλέον έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την απελευθέρωση στις 12 Αυγούστου της πόλης Μανμπίτζ από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η Μανμπίτζ βρίσκεται νότια της Τζαραμπλούς. Η Τζαραμπλούς ήταν η «πύλη» του ISIS από την Τουρκία αλλά η Μανμπίτζ υποδεχόταν τόσο τα πολεμοφόδια και όπλα όσο και τους ξένους εθελοντές.

Μετά την απελευθέρωση της Μανμπίτζ, το Ισλαμικό Κράτος μόνο μέσω Αλ Μπαμπ (νοτιοδυτικά της Τζαραμπλούς) κρατά ανοιχτή την οδό ανεφοδιασμού του.

Δείτε τον πολεμικό χάρτη για να έχετε εικόνα της περιοχής:

map_jarablus

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι επόμενος στόχος τους είναι η πόλη Αλ Μπαμπ, δυτικά της Μανμπίτζ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος εκκενώνει την Τζαραμπλούς για να μην εγκλωβιστούν εκεί οι δυνάμεις του.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να κάνουν ελιγμό κι αντί να επιτεθούν στην Αλ Μπαμπ, να πορευτούν ταχύτατα προς την Τζαραμπλούς και να την πάρουν ώριμο φρούτο.

Αυτό είναι που φοβάται όσο τίποτα άλλο η Τουρκία και δεν θέλει με τίποτα οι κουρδικές δυνάμεις να καταλάβουν όλα τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη.

Οι Τούρκοι τρέμουν ότι εάν δημιουργηθεί ενιαία κουρδική επικράτεια, έστω και ομόσπονδη, στη βόρεια Συρία κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, σε μια περιοχή που αναφέρεται ως “μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας”, θα έχει ως συνέπεια τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Η επίθεση στην Τζαραμπλούς αποσκοπεί λοιπόν στο να μην καταφέρουν οι Κούρδοι να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη βόρεια Συρία.

Για περισσότερη ανάλυση διαβάστε την προηγούμενη ανάρτησή μας: Συγκεντρώνονται στρατεύματα σε τουρκικό έδαφος για εισβολή στη Συρία – Στόχος οι Κούρδοι

Η κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από βίντεο κινητού τηλεφώνου που αναρτήθηκε στο Twitter και δείχνει την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών του Ερντογάν στην Τζαραμπλούς, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκαταλειφθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Όπως διακρίνετε στην εικόνα, ο ένας “μετριοπαθής” κάνει τον χαιρετισμό των τζιχαντιστών με το ένα δάχτυλο, που σημαίνει “ο Θεός είναι Ένας”.

Δείτε το βίντεο, το οποίο δυστυχώς είναι “τραβηγμένο” πλάγια από τον τζιχαντιστή που το ανάρτησε, το μόνο ντοκουμέντο της επίθεσης:

Το ίδιο βίντεο από άλλο χρήστη του Twitter:

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισλαμικό Κράτος βομβαρδίζει το τουρκικό χωριό Καρκαμίς, το οποίο είναι χτισμένο στο συνοριακό πέρασμα απέναντι Τζαραμπλούς από την πλευρά της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα