Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μήνυμα αγάπης προς την Τουρκία” ο βομβαρδισμός των Κούρδων από τη Δαμασκό

“Μήνυμα αγάπης προς την Τουρκία” ο βομβαρδισμός των Κούρδων από τη Δαμασκό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χασάκα,

“Εγκλωβισμένο” στην εντελώς ανόητη πράξη του να βομβαρδίσει τους Κούρδους του YPG στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, το γενικό επιτελείο των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων σε ανακοίνωσή του προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στις κουρδικές δυνάμεις και συγκεκριμένα “στην ένοπλη πτέρυγα του PKK”.

Η πόλη Χασάκα, πρωτεύουσα της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα, ελέγχεται σε ποσοστό 75% από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων και σε ένα 25% από τους κυβερνητικούς εθνοφύλακες.

Η επαρχία της Χασάκα, που περιβάλλει την πόλη, ελέγχεται πλήρως από τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, που έχουν συγκροτήσει από κοινού τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αφού την απελευθέρωσαν το 2015 από το Ισλαμικό Κράτος ενώ οι Σύροι κυβερνητικοί κρύβονταν μέσα στον θύλακά τους στην πόλη.

Υιοθετώντας γλώσσα παρόμοια με της τουρκικής κυβέρνησης και των τζιχαντιστών, η συριακή κυβέρνηση προσπάθησε να συνδέσει τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει ανταρτοπόλεμο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον συριακό στρατό, οι Κούρδοι χρησιμοποίησαν τανκς και πυροβολικό και επιτέθηκαν σε θέσεις Σύρων στρατιωτών στη Χασάκα, κατηγορώντας τους Κούρδους ότι σκότωσαν πολίτες και στρατιώτες.

Οι Σύροι μάλιστα ισχυρίζονται ότι προσπάθησαν να πετύχουν εκεχειρία αλλά οι Κούρδοι δεν ανταποκρίθηκαν και συνέχισαν να τους επιτίθενται.

Κατηγορούν τους Κούρδους ότι στοχοποιούν τον αραβικό πληθυσμό και τον συριακό στρατό και λένε ότι θα απαντήσουν σε κάθε επίθεση, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ασφάλεια των πολιτών.

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν το συριακό πυροβολικό και πολεμική αεροπορία ότι επιτέθηκαν σε αμάχους ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη για να ξεφύγουν από τις μάχες.

“Ήταν μήνυμα αγάπης στον Ερντογάν και στην κυβέρνηση της Τουρκίας”, σχολίασε ο Σιχανόκ Ντιμπό, αξιωματούχος του κουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος PYD, στον απόηχο της επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Ιράν.

“Αλλά το απολυταρχικό καθεστώς στη Χασάκα θα πέσει και η κοινωνία θα νικήσει και το ομοσπονδιακό σύστημα θα επικρατήσει, είναι απλά θέμα χρόνου”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Κούρδοι και οι Άραβες και Ασσύριοι σύμμαχοί τους έχουν συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έναν συμμαχικό δημοκρατικό αντάρτικο στρατό που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση, ενώ στο παρελθόν έχει υποστηριχτεί και από τους Ρώσους.

Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους έχουν ανακηρύξει τη βόρεια Συρία, Ροζάβα, ομόσπονδη επικράτεια εντός της Συρίας, την οποία επιθυμούν να οργανώσουν με δομές άμεσης δημοκρατίας.

Τουρκία, Συρία και τζιχντιστές έχουν εναντιωθεί στη Ροζάβα, την οποία θεωρούν διχοτόμηση της Συρίας. Δαμασκός και τζιχαντιστές καταγγέλλουν τους Κούρδους ότι απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η Τουρκία από την άλλη δεν θέλει με τίποτα τη δημιουργία μιας κουρδικής επικράτειας στα νότια σύνορά της, γνωστά και ως μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η Ροζάβα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και για τη διχοτόμηση της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι τους επιτέθηκε με τις “πλάτες” της Τουρκίας και του Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι όποιος τολμήσει να βομβαρδίσει ξανά τους Κούρδους της Συρίας θα έχει να κάνει μαζί τους.

Σχετικά άρθρα