Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε συναγερμό το Ισλαμικό Κράτος – Οι Κούρδοι ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Αλ Μπαμπ

Σε συναγερμό το Ισλαμικό Κράτος – Οι Κούρδοι ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Αλ Μπαμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Μπαμπ, Βίντεο, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) “έκοψε” το διαδίκτυο σε όλη την πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Όπως προσθέτουν τοπικές πηγές, οι τζιχαντιστές μπήκαν και στα σπίτια των κατοίκων και κατάσχεσαν και τους δορυφορικούς αποκωδικοποιητές.

“Οι τζιχαντιστές εισέβαλαν σε σπίτια της Αλ Μπαμπ και κατάσχεσαν τις συσκευές δορυφορικής τηλεόρασης. Επίσης, όλα τα ίντερνετ καφέ έκλεισαν την Τετάρτη”, είπε ο τοπικός μιντιακός ακτιβιστής Αμπντουλκαρίμ Αλ Γιούσεφ μιλώντας τηλεφωνικά στο ARA News.

“Η οργάνωση ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας μέσα στην πόλη και στις εισόδους της. Κανείς δεν επιτρέπεται να την εγκαταλείψει για οποιονδήποτε λόγο”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της πόλης φοβούνται ότι το Ισλαμικό Κράτος θα τους κρατήσει ομήρους, για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες, σε περίπτωση που η πόλη δεχθεί επίθεση από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ήδη οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) συγκρότησαν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αλ Μπαμπ, δηλαδή το επιτελείο που θα διεξάγει την πολιορκία της πόλης.

Την επίθεση για την απελευθέρωση της Αλ Μπαμπ αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι ίδιες δυνάμεις των SDF που απελευθέρωσαν στις 12 Αυγούστου την πόλη Μανμπίτζ.

MAP_ALBAB Στον χάρτη της Wall Street Journal‎ βλέπετε την Αλ Μπαμπ που βρίσκεται στη μέση της απόστασης μεταξύ Μανμπίτζ και Χαλεπιού. Η Αλ Μπαμπ είναι ο επόμενος στόχος των SDF.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) οχυρώνουν την πρόσφατα απελευθερωμένη Μανμπίτζ, ώστε να μπορεί να αμυνθεί σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος και προετοιμάζονται για την απελευθέρωση της Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μανμπίτζ.

Όλοι πλέον συμφωνούν ότι πρώτα θα απελευθερωθεί η Αλ Μπαμπ και η βορειοδυτική Συρία από τα εδάφη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος και στη συνέχεια θα γίνει η μεγάλη επίθεση στη Ράκα, στη ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.

“Οι Αμερικανοί και ο Διεθνής Συνασπισμός θα ήθελαν να προχωρήσουμε προς τη Ράκα, και αυτή ήταν η θέση τους και πριν επιτεθούμε στη Μανμπίτζ”, λέει ο Αχμάντ Χίσο Αράτζ, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). “Η άποψη των SDF είναι ότι η Αλ Μπαμπ αποτελεί προτεραιότητα και όχι η Ράκα”.

Και έχουν δίκιο οι Κούρδοι. Πρώτα θα καλύψουν τα νώτα τους, αποκόπτοντας παράλληλα το Ισλαμικό Κράτος από οποιαδήποτε πρόσβαση στη βορειοδυτική Συρία και στη συνέχεια θα επιτεθούν στην πρωτεύουσα του ISIS.

Αλλιώς, μια επίθεση των SDF στη Ράκα, όπως τη θέλουν οι δυτικοί, θα σήμανε τεράστιες απώλειες για τους Κούρδους με την πλάτη τους ακάλυπτη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Αλ Μπαμπ είναι μια πόλη που το 2004 είχε 65.000 κατοίκους. Το πόσοι άνθρωποι ζουν σήμερα στην Αλ Μπαμπ είναι άγνωστο.

Η πόλη είναι σουνιτική αλλά μέχρι και το 2013 είχε σημαντική κοινότητα φραγκολεβαντίνων χριστιανών, δηλαδή καθολικών απογόνων των Σταυροφόρων.

Αν και έχουν υιοθετήσει την αραβική γλώσσα και σε προηγούμενες δεκαετίες ενδυμασία, είναι απόγονοι Ιταλών, Βενετσιάνων και Γενοβέζων, και Ελλήνων ρωμαιοκαθολικών.

Το όνομα της πόλης σημαίνει “Πύλη”, ήταν η “πύλη” του Χαλεπιού. Η πόλη καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2013.

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπετε την ανακοίνωση της συγκρότησης του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αλ Μπαμπ από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF):

Σχετικά άρθρα